In Memoriam Louis Debij
Video en extra's bij het artikel in Slagwerkkrant 204
Slagwerkkrant Plus 22-02-2018 12:02
In Slagwerkkrant 204 (maart-april 2018) vind je ons In Memoriam voor een van de meest gewaardeerde drummers van Nederland, wiens naam vreemd genoeg nooit echt bekend is geworden bij het grote publiek. Louis Debij was van eind jaren zestig tot midden jaren tachtig dé sessiedrummer van Nederland. Alles opsommen wat hij in die tijd heeft opgenomen, is ondoenlijk. In 2007 publiceerden wij een mooi interview met de man (geschreven door Jaap van Eik en gefotografeerd door Andreas Terlaak). Hier op Slagwerkkrant Plus kun je het nog eens rustig nalezen (klik op het pdf-icoon onder DOWNLOAD). En bekijk hieronder enkele video's van deze bijzondere Nederlandse drummer.

 

Louis Debij speelde en nam op met onder meer Esther en Abraham Ofarim, Fay Lovsky, Jan Akkerman, The Amazing Stroopwafels,  Toots Thielemans, Peter Koelewijn, Spinvis, Laurens van Rooyen, Wally Tax, Rogier van Otterloo, Harry Sacksioni, Anita Meyer, Martine Bijl, BZN en The Cats. Debij.  In het interview uit 2007 zegt hij:

‘Voor mij was het belangrijk dat ik kon spelen (…). Wat het voor muziek was, maakte me niet zo veel uit. Mijn beroep was muzikant.’

Louis Debij thuis gefotografeerd achter zijn oefenkitje door Andreas Terlaak voor het interview in 2007

 

Trots was Lous Debij op zijn werk met Louis van Dijk, Boudewijn de Groot en Fungus. De dvd Live At The Concertgebouw (2000) van The Beau Hunks beschouwde hij als een hoogtepunt in zijn rijke loopbaan.
Bekijk hieronder een video van The Beau Hunks bij tv-programma Reiziger in Muziek uit 1994

 

De video hieronder is weliswaar audio only, maar toch bijzonder vanwege de line-up, en een mooi voorbeeld van Louis Debij's rol in de sessiewereld van die tijd. George Kooymans liet hem in 1971 het merendeel van tracks inspelen voor zijn soloalbum Jojo, waaronder het nummer dat je hier hoort: For Gail. Let op de ritmische wendingen! Grappig detail is dat Cesar Zuiderwijk op opener Southside Lady backingvocals verzorgt.

Line-up:
Bass – Jan Hollestelle (tracks: A1 to B4)
Drums – Louis Debij (tracks: A1 to B3)
Guitar – Eelco Gelling (tracks: A3, B5)
Guitar, Vocals – George Kooymans
Organ – Rinus Gerritsen (tracks: A4)
Organ, Piano – Paul Natte (tracks: A1, B1)
Pedal Steel Guitar – Frans Doolaard (tracks: B3)
Piano – Helmig Van Der Vegt (tracks: A3, A5, B5)
Piano, Guitar – Hans Hollestelle (tracks: A1 to A4, B2 to B4)
Saxophone – Bertus Borgers (tracks: B1)
Strings [Brass] – Harry van Hoof
Vocals – Cesar Zuiderwijk (tracks: A1)

 

Kort na Louis Debij's overlijden op 5 februari verschenen op social media mooie en liefdevolle respectbetuigingen van onder anderen Joost Patocka, Hans Waterman en Kim Weemhoff. Die laatste schreef: ‘Een zeer lieve, rustige man en meesterlijk drummer, die geweldig swing en funk speelde. Qua feel een soort Gadd, die ook geworteld was in de bop/swing. Ik heb enorm veel geleerd van zijn spel, delen van ambacht en professionaliteit. (…) Het is lang geleden, maar dank je enorm, Louis Debij. Goede reis!’
Louis Debij is 80 jaar oud geworden.

Lees ons In Memoriam in OPmaat van Slagwerkkrant 204 (maart-april 2018)