Reportage van een enerverende 23e editie van de DrumDrieDaagse

Afwisseling, harmonie en plezier

Events 23-08-2024 22:27

Dat waren we drie enerverende en zeer inspirerende dagen. De DrumDrieDaagse 2024, 16-18 augustus, kende als altijd een heel afwisselend clinicprogramma en boeiende lessen. Voor wie nimmer meedeed aan de DrumDrieDaagse: de maximaal 72 deelnemers verdelen zich over 12 groepen, die gedurende de drie dagen elk uur een andere docent krijgen, zodat je na drie dagen een enorme hoeveelheid ideeën, tips en lesstof voorgeschoteld krijgt waarmee je weer een jaartje voort kan!


Op de DrumDrieDaagse is er een vast docententeam, waarvan sommigen alle 23 keer van de partij waren. Daarnaast zijn er elk jaar een zestal drummers en/of percussionisten die naast de lessen aan de groepen ook een clinic verzorgen. Dit jaar waren dat Rick Latham, Tim van Delft, Lucas van Merwijk, Gianna Tam, Kick Woudstra, Feiertag, Sietse Huisman, en vaste waarde als mede-organisator Cesar Zuiderwijk

Daarnaast worden de groepslessen gegeven door Koen Herfst, Fred Cohen, Olaf Fase, Mark Eeftens, Rob Kramer, Dennis Boxem, Peter-Jan Eusman, Gerben de Bruijn, Sarah Lavinia Feenstra en ondergetekende, ieder vanuit een ander thema. Sarah doet bovendien twee dagen lang bandcoaching met haar band The Smart, waarmee ze de zaterdagavond ook de sessie doet: elk nummer spelen twee andere drummers samen met de band. 

Vorig jaar vroegen we de deelnemers om hun reactie op de DrumDrieDaagse. Dit jaar een persoonlijk relaas van mij, als mede-organisator, drie dagen lang meekijkend vanaf de zijlijn.

door Erk Willemsen 
foto's door Tim Emmen, tenzij anders vermeld

Met Slagwerkkrant organiseren we samen met Cesar Zuiderwijk al 23 keer de DrumDrieDaagse, die ooit door Cesar begonnen is. De eerste twee edities vonden plaats in een klooster in Hoogstraten België, 1997 en 1998. Daarna was Musicon in Den Haag steeds de plaats van handeling. Elk jaar komen Cesar en ik een paar keer samen om te bespreken wie we gaan uitnodigen clinics te  koen doen en lessen te geven. Dit jaar mondde dat uit in een programma dat heel afwisselend was, met zowel jonge topdrummers, zoals Kick Woudstra, als doorgewinterde cracks, zoals Rick Latham, schrijver van het meest bestsellende drumboek aller tijden, Advanced Funk Studies.  

Mooi was het moment waarop Tim van Delft (foto boven), drummer van De Staat, tijdens zijn clinic zaterdagmiddag Rick Latham vernoemde, die die ochtend een clinic had gegeven. Tim gaf aan dat hij zeer van hem onder de indruk was en met enige schroom zijn clinic gaf. Die schroom was natuurlijk helemaal niet nodig, want Tim blies alles en iedereen weg met zijn innovatieve spel, waarbij sounds een grote rol speelden.


Het contrast met de clinic van Rick Latham kon niet groter zijn. Latham die heel solide waanzinnige grooves speelde vanuit het funk-fusion idioom, samen met bassist Willem de Booij, en Tim die rockgrooves geïnspireerd op Led Zeppelin's John Bonham speelde, maar dan getransponeerd naar de huidige tijd. 



Een dag eerder opende Kick Woudstra het DrumDrieDaagse-bal, vrijdagochtend om 10 uur. De drummer die momenteel vijf bands combineert (Ronnie Flex, Typhoon, Candy Dulfer, Quique en .Smandem) zorgde ervoor dat de deelnemers meteen los kwamen en honderduit vroegen over zijn aanpak: op een heel simpel setje van snare, bass, hihat, bekken en floor haarscherpe grooves spelen, die hij vaak vanuit beatboxen tot stand laat komen. 


Ook was er op die eerste dag een mooi contrast: 's middags waren het Lucas van Merwijk (drums) en Gianna Tam (percussie) die de clinic deden, waarin ze uitdiepten hoe hun vader-dochterschap in de loop van de jaren was geëvolueerd in hun samenspel. Vertederend was het, maar ook heel goed. Mooi ook te zien hoe sommige patronen door jarenlang samenspelen als vanzelf uit hun handen schoot.


's Avonds gaf Gianna een concert met haar band La Banda, waarbij Lucas van Merwijk virtuoos de timbales voor rekening nam tijdens twee nummers. 


De zondagochtendclinic van de DrumDrieDaagse is vaak een bijzondere aangelegenheid. Dit keer ook: Joris Feiertag schudde ons wakker met zijn inventieve elektronische muziek, die hij geheel live neerzette en begeleidde met akoestische drums. 

 
De zondagmiddag is altijd voor Cesar Zuiderwijk, dit keer samen met Sietse Huisman, in een speciale aflevering van 'Drumpraat On Tour': een geanimeerd gesprek tussen twee drummers met af en toe een drumduet. Heel vermakelijk, zeker door Cesar's comedy-talent; een mooi slotstuk van de 23e DrumDrieDaagse! 

Met dank aan
In mijn slotwoord bedankte ik iedereen die had meegewerkt aan het soepel verlopen van de DrumDrieDaagse; natuurlijk de docenten, maar zeker ook Petra de Waal, verantwoordelijk voor de catering, en haar mensen achter de bar, zoals Laurens,  de geweldige en onvermoeibare geluidsmannen Musfik Muftuoglu en Kaan Yazici, de Musicon-crew, waaronder, Ian (die voorbereidend heel wat gesleept had), Ivar (die kookte voor de docenten), nog een Ian, Martijn en Daan.

En natuurlijk veel dank aan Roland en Drumland Terpstra die de elektronische drums voor de drumgroepen van Fred Cohen hadden geleverd, en bovendien geheel hadden klaargezet. 

Harmonie
Tot slot vernoemde ik dat het heel bijzonder is dat je met 90 mensen drie dagen lang op elkaars lip kan zitten en dat zich niet één probleem heeft voorgedaan; geen onvertogen woord, alleen maar harmonie en plezier: schitterend. Alleen daarom al willen we volgend jaar weer een nieuwe editie gaan organiseren. Binnenkort maken we de data van de 24e DrumDrieDaagse bekend!  

De DrumDrieDaagse is een project van Cesar Zuiderwijk's Music Station en Slagwerkkrant. De eerste twee edities vonden plaats in 1997 en 1998 in het Belgische Hoogstraten, daarna, sinds 2004, hebben er 21 edities in Musicon Den Haag plaatsgevonden.  

De DrumDrieDaagse wordt mede mogelijk gemaakt door Roland en Terpstra Drumland.
Met veel dank aan Musicon Den Haag. 

 

 

zoeken
zoeken