Chris Coleman op Drumworld Festival
De grote inspirator komt naar Ittervoort op 14 september
Events 22-07-2014 21:07
Zo'n inspirerende clinic zal je niet snel nog een keer meemaken. Bulkend van de energie, een enorme berg chops en een groove van hier tot Tokyo. Onweerstaanbaar is de drummer die afwisselend speelt bij Stevie Wonder, Sheila E. en Lee Ritenour. Chris Coleman. De grote inspirator! Op 14 september staat hij op het podium bij het Drumworld Festival in Ittervoort.

door Erk Willemsen
foto's Drummerszone.com

Bij Adams Drumworld in Ittervoort is het de tweede zondag in september altijd Drumworld Festival. De eerste programma-items hebben we al eerder bekendgemaakt. De dag zal geopend worden door de winnaar van Drumtalent 2013, Mees Riechelman. Direct na zijn optreden zal de Hongaarse drummer Adam Markó van leer trekken. Hij is de meest gevraagde sessiedrummer van Hongarije, en boekte successen met zijn eigen band Special Providence. Een van de hoofdacts is Queen Cora Dunham, de fenomenale drumster van Beyoncé. Lees alles over haar: klik hier.  

Klik hier om  alles over de andere acts van het Drumworld Festival te lezen

Chris Coleman
Als je al eens een clinic van Chris Coleman hebt meegemaakt weet je het wel: anders dan veel andere drummers is hij niet de man die bij clinics indruk wil maken, het publiek wat vragen laat stellen en klaar is kees. Nee, hij betrekt zijn drummerspubliek compleet bij de performance. We worden uitgedaagd uitspraken te doen, mee te klappen en tellen, en te reageren op wat hij doet. Met zijn betoog en spel maakt hij duidelijk wat zijn principes zijn en hoe hij denkt dat je jezelf tot een geweldige drummer en muzikant kan maken. Leerzaam en vermakelijk tegelijk.


Relaties
In een interview dat hij aan Slagwerkkrant gaf zei hij: 'Het gaat erom dat je goed met je relaties omgaat. Er zijn genoeg goede drummers in de wereld. En of je nou 'less' of 'more' speelt, uiteindelijk maakt het de artiesten met wie je speelt niet uit, zolang ze met jou als persoon maar goed kunnen opschieten en werken, dat je betrouwbaar bent, dat je je altijd volledig inzet.'

Inzet
Uit alles wat Coleman zegt en doet merk je dat hij op alle niveau's die honderd procent inzet toont. Of hij nou handtekeningen aan het uitdelen is, een gesprek met een fabrikant doet, of een interview met een drummersmagazine. Zijn gospelachtergrond heeft natuurlijk veel met deze houding te maken. 'In mijn kerkgemeenschap waren er heel wat drummers die ook graag in die band wilde spelen. Dus ik moest zorgen dat ik écht goed werd wilde ik mijn plek behouden. En ondertussen deed ik natuurlijk heel veel live-ervaring op'.

Live
De rij artiesten met wie Coleman heeft gespeeld is eindeloos lang. Van Chaka Khan en Rachelle Ferrell tot Beck, Prince en Christina Aguilera. Met de meesten van hen speelde hij live. 'Ik verdeel mijn tijd tussen live spelen, studiowerk, clinics en lesgeven. Het grootste deel is live spelen, zo'n veertig procent denk ik.'

Persoonlijkheid
Als je de artiestenlijst op zijn Facebookpagina bekijkt is die eindeloos lang. Op mijn vraag of die lijst zo lang is omdat dat in een tijd van crisis nodig is continue met allerlei artiesten te spelen zegt hij: 'Ik denk dat het mijn persoonlijkheid is. Toen ik op Drummers Collective ging studeren leerde ik álle stijlen spelen, en ik nam ze allemaal serieus. Ik hou van afwisseling, van uitdaging, van situaties waarin je denkt van oehhh, dit heb ik nog nooit gedaan, wat moet ik ervoor doen om dit te laten slagen?'

Stevie Wonder 
Maar hoe houdt hij dan zijn agenda in orde als hij met zoveel artiesten tegelijk speelt? 'Geen probleem hoor. Als iemand me boekt zijn die data geblokt en komt er niets meer tussen'. Ook als Stevie Wonder belt? 'Ja, dan ook natuurlijk; je woord is je woord'.

Chris Coleman speelt Sonor drums, Meinl bekkens, Vic Firth stokken en Evans vellen.

Bestel je kaarten online

14-9 Drumworld Festival - tickets € 12,50
Bestel festivaltickets online. Klik hier.  

Video

Een specatculaire oefening die oleman vorig jaar op de London Drum Show speelde als onderdeel van zijn clinic