Test van de Pearl Reference One drums

Optelsom van oud en nieuw

Tests 04-10-2024 12:10

De Reference One werd in 2023 geïntroduceerd door Pearl: een combinatie van de Reference Standard en de Reference Pure, mét alle nieuwe features die Pearl introduceerde. We hebben de set in Slagwerkkrant 236 getest. Lees de test nu hier online.

Bij de productpresentatie van een compleet nieuwe serie high end drums draaide het voor een belangrijk deel om het nieuwe ophangsysteem dat Pearl op alle high-end drumkits introduceert, maar bij de Reference-serie ging er meer op de schop. Niet alles, want de bijzondere samenstelling van de ketels bleef.

Download de test hier als pdf, of lees het artikel hieronder door. 

De Reference is al zo’n achttien jaar een vaste naam in de Pearl-catalogus, en de ketels van de serie wijken sterk af van de andere series die het merk maakt. Voor iedere ketel is gekeken naar de optimale samenstelling, zowel qua keteldikte als qua houtsoort. De 8” en 10” toms hebben vier lagen esdoorn en twee lagen berken. De 12” tom is van esdoorn en van 13” tot en met 15” heeft de ketel vier lagen esdoorn met twee lagen mahonie. De 14” floortom heeft vier lagen esdoorn en vier lagen mahonie, en alle drums groter dan 16” hebben twee lagen esdoorn en zes lagen mahonie.

Dat is nog niet alles, want ook de draagranden wisselen per trommel. Van afgeronde 45 graden bij de kleinste trommels tot aan volledig afgeronde randen bij de lage drumstellen. Ingewikkeld? Dat valt eigenlijk best mee. Pearl zorgt er met deze ketelconstructies voor dat de kleine toms iets meer bite en hoog hebben, en de lage toms juist meer onderbuik en laag.

 

Doorklinken
De eerste grote wijziging die echt in het oog springt, is de nieuwe spanbok die Pearl op de set heeft gezet: de piepkleine STL 100 spanbok, die je misschien kent van bijvoorbeeld de Hybrid Exotic snaredrums. En die spanbok is piepklein, wat ervoor zorgt dat je meer van de ketel ziet dan ooit tevoren. Het geeft de Reference One meteen een geheel eigen, frisse look.

Dat wordt extra geholpen door het volledig nieuwe ophangsysteem dat Pearl heeft ontwikkeld. De Optimount is bij deze serie verleden tijd. Vanaf nu hangen de high-end toms aan de R2Air beugels. Die beugel is aanzienlijk groter dan de Optimount, maar op de tom gemonteerd zie je daar bijna niets van. De R2Air beugel pakt de tom zowel onder als boven bij vier spanbokken vast. Daarvan zitten er twee precies aan weerszijden van de ketel zodat de ketel veel beter in balans gehouden wordt en de beugel minder druk op de trommel uitoefent. Ook de rubbers waarmee de ketel van de ophangbeugel wordt geïsoleerd, zijn opnieuw ontworpen. Alles om ervoor te zorgen dat de ketel nog langer en ongehinderd doorklinkt. Volgens Pearl is het verschil ten opzichte van de Optimount 30 procent. Dat lijkt wel heel veel, maar het is duidelijk dat er flink wat meer sustain en toon in de nieuwe trommels zit.

De ophangbeugel is echter niet het meest in het oog springende nieuws bij de Reference One. Die eer gaat naar de nieuwe L-arm; de Gyrolock-L. Na jarenlang een ⅝” tomarm te hebben gebruikt geeft Pearl je vanaf nu de optie om voor een L-arm te kiezen. En als je zo lang in hetzelfde ophangsysteem hebt geïnvesteerd, dan is dat een behoorlijke big deal. Daar komt nog eens bovenop dat de Gyrolock-L meteen een van de best ontworpen tomarmen op de markt is. Het ding gebruikt hetzelfde Gyrolock mechaniek als de ouderwetse tomarmen, maar in het bovengedeelte zit nu dus een L-arm, die je door een enkele spanbout los te draaien in zo’n beetje elke mogelijke richting kunt draaien: naar voren, naar achter en onder elke denkbare hoek. Zet hem vast en de L-arm geeft geen krimp: de tom blijft precies op de plek hangen waar je hem gepositioneerd hebt.

De Reference One heeft verder afscheid genomen van de dikkere geperste spanranden die op de Reference Pure zaten. De drums op de One hebben allemaal de gegoten Mastercast spanranden. Die geven de klank iets meer focus en punt.


Zwevende feel
De testset is geen kleintje: drie toms, twee floortoms, twee snaredrums en een bassdrum. Dat geeft dus meteen een aardig beeld van de verhoudingen binnen de set. Allereerst het neerzetten van al die drums, want dat is dankzij de nieuwe L-armen en een eveneens fonkelnieuwe dubbele tom/bekkenhouder een fluitje van een cent. In die nieuwe standaard kun je naar keuze twee bekkenarmen, twee tomarmen of een combinatie van een van de twee zetten. Het ding heeft een relatief bescheiden omvang en staat toch als een huis.

Als je de toms voor het eerst bespeelt, valt niet alleen op dat ze aanmerkelijk meer sustain hebben, maar ze voelen ook anders aan onder je stokken. Ze hebben dezelfde ‘zwevende feel’ die bijvoorbeeld de Tama Star ook heeft. De toms spreken heel vlot aan, hebben meters diepgang en reageren enorm goed onder je stokken.

De Reference One is echt een genot om op te spelen. Het stembereik is groots: de 10” tom laat zich laag genoeg stemmen om zonder problemen voor een 12” door te gaan. De testset heeft 10”, 12” en 13” toms en 16” en 18” floortoms. Normaal gesproken is dat qua intervallen niet de meest voor de hand liggende keus, maar met een beetje stemmen kun je zelfs de stappen tussen elke trommel min of meer gelijk krijgen. De gegoten spanranden geven de toms net even de focus die je wilt hebben zonder dat je daarbij iets aan toon inlevert. De klank van de set is ongelooflijk gebalanceerd ook al is het karakter van de trommels door de verschillende ketelconstructie duidelijk anders. De 10” heeft iets meer punt dan de 12” en de floortoms hebben heel veel meer onderbuik, maar als geheel klopt het plaatje ontzettend goed.

De bassdrum van de testset meet 22”x16” en is voorzien van een gecoat slag- en resonansvel. Pearl levert net als DW al een tijdje een dempkussentje mee, en die doet z’n werk uitstekend. Met een zo laag mogelijke velspanning geeft de bassdrum een lekker stevige pets met heel veel sublaag. Zodra je iets meer spanning op de vellen zet, krijg je meer toon en wordt de klank aanmerkelijk ronder. Door de lage ondertoon zou je de bassdrum zelfs een beetje wollig kunnen noemen. Met de kunststof kant van je klopper breng je echter in een handomdraai alle attack weer terug. De klank van de bassdrum is beheersbaar, iets meer ingetogen dan de toms. Tegelijkertijd gaat het ding prachtig open op het moment dat je meer kracht zet. Met recht een bassdrum die heel goed reageert op dynamisch spel.


Maten kiezen
De snaredrums bij de testset zijn een 14”x6½” en een 14”x5”. Beide hebben een ketel uit vier lagen esdoorn en twee lagen berken. Een best of both worlds dus. De 6½” is een pittig klinkende snaredrum met een scherpe respons en een stevige body. Rimshots zijn dankzij de gegoten spanranden heel gefocust en kort. Rimclicks zijn lekker luid en hebben heel wat volume. De 14”x5” is iets ‘natter’. De klank heeft minder diepte, maar meer pets. Tegelijkertijd heeft de 5” bij lage velspanning iets meer karakter en controle. De 6½” heeft juist bij medium en hoge stemming iets meer body. De 5” wordt scherper, de 6½” behoudt zijn ‘strot’. Beide snaredrums zijn uitgerust met het topklasse SR-1000 snarenmechaniek. Dat doet zijn werk niet alleen uitstekend, maar heeft op zowel de hendel als op de snarenspanning een handig slotje zitten zodat ze tijdens het spelen niet kunnen verlopen.

De Reference One is een high-end kit en de afwerking van de drums is dan ook navenant: spiegelgladde vlekkeloze lak, prachtig chroom en ketels die op de draagranden en van binnen vlekkeloos zijn. De set is niet goedkoop, maar je krijgt waar je voor betaalt. De testset is afgewerkt in Putty Grey lak, en dat ziet er veel chiquer uit dan de naam (stopverf-grijs) doet vermoeden. Het is een van maar liefst 31 verschillende finishes waarbij je in de nieuwe toplijnen kunt kiezen. Pearl heeft die nieuwe finishes onderverdeeld in twee prijsklassen: Premium en Custom. De Premium finishes, waar ook Putty Grey onder valt, zijn een paar honderd euro goedkoper dan de nog complexere Custom finishes. De Reference is verkrijgbaar in een hele reeks van standaard set-ups, maar als je iets heel specifieks zoekt dan is er ruime keuze, zowel in diameter als dieptematen. Zo kun je bij de toms in vrijwel alle maten kiezen voor drie verschillende dieptes.


Kortom
Pearl heeft zichzelf met de Reference One overtroffen. Het nieuwe ophangsysteem doet zijn werk ongelooflijk goed en geeft de sound van de toms alle vrijheid. Daarnaast is het feit dat je kunt kiezen tussen de traditionele Pearl tomarmen en de nieuwe Gyrolock-L natuurlijk heel prettig. De afwerking van de Reference One is eersteklas, maar de look is dankzij de kleine spanbokken ook weer helemaal fris. Qua keuze en opties kom je op geen enkel punt tekort. Aan alle eisen die je bij een high-end drumstel kunt stellen wordt voldaan. Klasse!

DE FEITEN
• drumset met hybride ketels en
progressieve keteldikte

• nieuw R2Air ophangsysteem

• keuze uit traditionele Pearl
tommounts of nieuwe Gyrolock-L
ophanging

testset
• 22”x16” bassdrum
• 10”x7” tom
• 12”x8” tom
• 13”x9” tom
• 16”X16” floortom
• 18”x16” floortom
• 14”x6½” snaredrum
• 14”x5” snaredrum

prijzen
• totaalprijs testset € 9.760
• een 4-delige set van 10" en 12"
toms, 16" fl oortom en 22"
bassdrum kost € 4.999,-

zoeken
zoeken