Cesar Zuiderwijk: Moeller met accenten
Opfrisoefeningen bij de cursus in Slagwerkkrant 167
Slagwerkkrant Plus 14-12-2011 16:12
In de cursus 'U Vraagt Wij Spelen' in Slagwerkkrant 167 (jan-feb 2012) laten Cesar Zuiderwijk en Olaf Fase zien hoe je kunt variŽren met accenten in een repeterend patroon. Uitgangspunt daarbij is de Moeller-methode; 'een polsbeweging zonder de spieren aan te spannen, alsof je basketbalt, alleen nu met drumstokken die stuiteren op vellen en bekkens.' Hier presenteren we de aflevering van 'U Vraagt Wij Spelen' uit Slagwerkkrant 153 (sept-okt 2009), waarin Cesar en Olaf je alles uitleggen over deze Moeller-methode. Klik op de pdf onder Documenten om de opfriscursus te volgen.

De cursusaflevering in Slagwerkkrant 153 was destijds een hommage aan drummer, drumleraar en goede vriend van Cesar, Jim Chapin, die in 2009 overleed. Als onvermoeibaar ambassadeur van de Moeller-methode reisde de excentrieke Amerikaan de hele wereld rond om iedereen deelgenoot te maken van zijn grote en inspirerende drumkennis. Cesar ontmoette Chapin bij toeval op de Musikmesse Frankfurt (1993) en nodigde hem uit voor een gastles op zijn drumschool Music Station.

‘Terug in Den Haag realiseer ik me pas wie ik in huis gehaald heb. Ik bel John Engels, Tony Nüsser, Martin van Duynhoven en Rob Kramer. Allemaal kennen ze het Blue Book (Advanced Techniques For The Modern Drummer, Chapin’s legendarische drummethode uit 1948; red). Chapin zorgt voor een onvergetelijke avond. We hangen aan zijn lippen, verhalen over zijn buddies van eertijds, Gene Krupa en Buddy Rich. Een schatkist aan informatie. Jim blijft een paar dagen logeren en gaat mee naar een concert van de Earring. Hij vindt alles prachtig, zit aan de zijkant, speelt mee op zijn oefenpad. Het is het begin van een vriendschap met mijn gezin, de Earring en iedereen die hij ontmoet. Of je nou Terry, Vinnie, Dave of Dennis heet, of John, Lucas of Hans; we gebruiken deze manier van spelen nu allemaal.’

drummer links