Bart Kuijpers is Drumtalent 2011
Finale tijdens succesvol Drumworldfestival
Slagwerkkrant Plus 21-10-2011 13:10
Drummend Nederland en Belgiƫ waren er vroeg bij zondag 11 september bij het Drumworldfestival in Ittervoort, met als aftrap de Finale Drumtalent 2011, om half elf al. De zaal was prima gevuld en de vier deelnemers gingen ervoor! De jury koos Bart Kuijpers, 15 jaar oud, tot Drumtalent 2011. Hij sleepte ook nog de Publieksprijs binnen. Bekijk de video!

Om half tien waren ze aanwezig, de vier Finalisten Drumtalent 2011, Joram Bemelmans (16 jaar), Klaas de Somer (17 jaar), Mike van de Steeg (13 jaar) en Bart Kuijpers (15 jaar). Ook de jury was er vroeg bij voor een voorbespreking, en het waren niet de minsten die aan de Limburgse koffietafel aanschoven: Juan van Emmerloot (Snowy White, Stef Burns e.v.a.), Frans Swinkels (directeur Adams Drumworld), Mark van Schaick (hoofdredacteur Slagwerkkrant) Oscar Kraal (Anouk, Candy Dulfer) en de legendarische drummer Ndugu Chancler (van Weather Report tot Michael Jackson). De laatste twee zouden later die dag zelf nog indrukwekkende optredens verzorgen.
Alle vier de Finalisten mochten beginnen met een nummer naar eigen keuze, vervolgens een drumsolo van vijf minuten en ten slotte een korte meespeeltrack (zonder drums) die voor alle vier de drummers dezelfde was: de ritmisch uitdagende Sports Car Jingle van Dave Weckl.

Aan Joram Bemelmans de moeilijke taak om te beginnen. Hij deed dat met verfrissende bravoure en creatief, jazzy spel. Vooral in zijn solo combineerde hij een sterke techniek met muzikale vondsten.
Bart Kuijpers imponeerde met zijn gave techniek en opvallend strakke time. Zijn eerste stuk was een indrukwekkend vertoon van funky jazzfusion met vreemde maatsoorten en verrassende overgangen. Kuijpers sloeg zich er schijnbaar moeiteloos doorheen. Wat een beheersing voor zo'n jonge drummer!
Mike van de Steeg zette in op zijn sterkste punt, grooven met overgave, en ging daarmee voor de titel 'lekkerste drummer van de ochtend'. Zijn aardse invulling van het Weckl-fragment was in ieder geval een verademing.
Klaas de Somer mocht afsluiten en leek een klein beetje geïmponeerd door het voorafgaande. Na een voorzichtig begin toonde hij zich echter de dynamische en getructe drummer die wij kenden uit de Halve Finale. Met zijn funky maatwisselingen wist hij publiek en jury te verrassen.

Bekijk hier de videoregistratie van de Finale Drumtalent 2011.

Alle vier de Finalisten dwongen respect af met een sterke, muzikale performance. Ongelooflijk hoe handig en veelzijdig deze jonge drummers al zijn, en alle waardering voor de manier waarop zij omgingen met deze voor hen toch bijzonder spannende situatie. Hieronder nog wat fragmenten uit het juryrapport over de uiteindelijke winnaar, Bart Kuijpers:

Ndugu Chancler: 'Great time, strong dynamics and good ideas.'
Juan van Emmerloot: 'Goede endurance, hihatvoet heel sterk.'
Oscar Kraal: 'Goede puls en een goed verhaal, mist in de klank soms wat expressie.'
Frans Swinkels: 'Muzikaal!'

Bart Kuijpers won een Adams 8000 drumset inclusief hardware, een prachtige Sabian bekkenset en een levenslang abonnement op Slagwerkkrant; dit alles ter waarde van maar liefst 3.400 euro. De andere Finalisten gingen niet met lege handen naar huis. Zij kregen elk een Sabian bekken mee naar huis en een abonnement op Slagwerkkrant. En van jurylid Oscar Kraal kregen alle vier de Finalisten nog wat persoonlijke muzikale tips mee naar huis.

Lees hier de verslagen van de voorrondes en Halve Finales.

Het Drumworldfestival ging tot in de avond door met optredens van o.a. George Kollias, Ndugu Chancler, Martin Verdonk, Gavin Harrison, Oscar Kraal & Mario Goossens en Rodney Holmes.

Drumtalent 2011 is een project van Adams Drumworld en Slagwerkkrant m.m.v. Slagwerkwereld.com, Hit It, Cesar Zuiderwijks Music Station en Adams Muziekcentrale

drummer links