Chander Sardjoe
Archiefverhaal bij interview in Slagwerkkrant 164
Slagwerkkrant Plus 17-06-2011 12:06
In het interview in Slagwerkkrant 164 kun je lezen hoe jazzdrummer Chander Sardjoe bijna ongemerkt is gaan behoren tot de grote jongens. Hier op Slagwerkkrant Plus plus presenteren we een interview uit 1997 (SWK 78), toen we Sardjoe lieten vertellen over zijn avonturen met saxofonist Steve Coleman, die hem destijds vroeg naar New York te komen.

 

 

 

Klik hiernaast op de pdf om dit archiefverhaal te lezen.

Vanuit uitvalsbasis Parijs reist de Nederlandse drummer inmiddels met de meest uiteenlopende projecten de hele wereld rond. Hij werkt met de virtuoze latinpianist Mario Canonge (met diezelfde Linley Marthe op bas), speelt jazzrock met gitarist Rocco Zifarelli en tourde met onder meer gitarist Nguyên Lê en de Afrikaanse zangeres Rokia Traoré. Voor nu staan er tours met Dave Liebman en altist Rudresh Mahanthappa op stapel, en een cd van Mahantappa’s trio MSG komt eraan.

Enkele fragmenten uit het interview:

Over Parijs:

‘Het is een supermooie stad, er is heel veel werk en er zijn heel veel goede musici. Vooral ook geweldige Afrikanen, waar ik nu vaak naar luister. Bovendien woont iedereen die ik ken hier zo’n beetje in de buurt. De mensen die je normaal alleen in hotels en op festivals tegenkomt, zie ik nu dus ook thuis. Als ik al eens thuis ben, inderdaad…’

Over Colaiuta:

‘Wat ik ook van hem leerde, is dat een goede fill z’n gewicht dankt aan de lucht tussen de noten. Zoals in de fills van Steve Gadd en de time van Elvin Jones. Er zit altijd zoveel ruimte in hun spel, en toch past alles altijd weer in die ene maat… Vinnie wees me er ook op dat hij een echte vette popfill vaak wat extra lucht geeft door aan het eind naar kwintolen te switchen. Moet je maar eens luisteren.’

Een van de aanleidingen voor dit interview was toen we op televisie (digitale muziekzender Mezzo) een optreden zagen van jazzpianist Mario Canonge met een opvallend lekkere drummer, die we niet direct herkenden... Chander Sardjoe dus.

 

drummer links