Paranoiadiddles I - U vraagt wij spelen deel 60
Voorbeelden bij de cursus in Slagwerkkrant 163
Slagwerkkrant Plus 18-04-2011 13:04
Paranoiawatties? Diddles. Paradiddles met de nodige noia, páranoia, van het doordraaien, wat vanzelf komt als je maar genoeg paradiddles speelt. In deze nieuwe cursusserie gaan Cesar Zuiderwijk en Olaf Fase aan de slag met paradiddles op de drumset. De eerste aflevering in Slagwerkkrant 163 biedt basismateriaal voor een schat aan oefeningen die je zelf kunt samenstellen. Hier op Slagwerkkrant Plus vind je een viertal voorbeelden van dit soort oefeningen.

Op het drumstel worden paradiddles bijna altijd als compleet figuur gespeeld, bijvoorbeeld rechts als ritmepatroon op ride of hihat, en links als ghostnote op de snare. laten we eens kijken hoe het klinkt als je één hand weglaat. Oefen om te beginnen met rechts op ridebekken en links op je been, en luister goed naar het patroon. Onthoud dat figuur (de andere hand speelt het figuur dus niet mee).

Op deze manier worden de oefeningen in aflevering 1 opgebouwd. Door verschillende soorten paradiddles te spelen en daarbij steeds een hand weg te laten, krijg je uiteindelijk een twaalftal bekkenpatronen waarmee je kunt gaan stoeien. Daarnaast geeft aflevering 1 van Paranoiadiddles zes basispatronen die je op elke gewenste manier met die bekkenpatronen kunt gaan combineren (dat basismateriaal herhalen we hier niet, dus pak het magazine erbij).

Als je hiernaast klikt op de pdf onder Documenten vind je vier oefeningen die je bij wijze van spreken zelf had kunnen bedenken. Bij oefening 1 hoor je in de ridepartij heel duidelijk de rechterhand van een standaard paradiddle. Maar ook in de andere drie oefeningen word je gek gemaakt met paradiddles.

drummer links