Op Je Oren online

Audio bij de rubriek in Slagwerkkrant 163

Slagwerkkrant Plus 18-04-2011 14:28

In de rubriek Op Je Oren van Slagwerkkrant 163 werden de drie geblindoekte recensenten dit keer wel erg op proef gesteld. Zij luisterden naar cd1 van dubbel-cd American Clave, een compilatiealbum met opnamen van het gelijknamige label van poëet, producer en percussionist Kip Hanrahan.

Hierop zijn bijdragen te horen van Astor Piazzolla, percussionisten als Giovanni Hidalgo en Milton Cardona, drummers Steve Berrios (Tito Puente, Max Roach) Ignacio Berroa (Gillespie) en Robbie Ameen (Paul Simon, Dave Grusin) en bassisten Jack Bruce (Cream) en Steve Swallow (jazz), en dan is opeens ook Sting nog te horen… Probeer daar maar eens een touw aan vast te knopen.

Hieronder een samenvatting van de reacties, in het magazine lees je de complete commentaren. Beluister de tracks hieronder bij Gevonden Releases.

Dennis Boxem: Dit gaat echt alle kanten op. Sommige tracks zijn pure soul, andere zijn niets meer of minder dan wereldmuziek. Ik hoor Cubaanse invloeden, ik hoor Afrikaanse invloeden; een lijn in dit alles is voor mij niet echt te ontdekken. Qua drums en percussie gebeurt er meer dan genoeg, maar niets dat ik aan één specifieke muzikant kan koppelen. Hoor ik daar nu ineens Sting voorbij komen? Mij heb je; ik weet het niet meer!

Klaas Jan Stol: Eigenlijk te veel stijlen om samen op één album te zetten, maar het is erg goed vastgelegd. De percussie is simpelweg te-gek-hard-en-té-regelrecht-op-z’n-raap. Hoor ik Hidalgo of Flores? Ga je voor muziekhistorie van Afrika tot nu, met wat fijne soul, freejazz en bijna modernklassiekachtige uitspattingen, dan wil je deze plaat absoluut hebben.

Mark Eeftens: Het eerste dat opvalt, is de sublieme geluidskwaliteit! Ook als er veel instrumenten tegelijk klinken blijft alles goed hoorbaar. Dat moet een flinke klus zijn geweest, want de klanken, de gebruikte instrumenten lopen nogal uiteen, net als de stijlen, van Afrikaanse bembe en Cubaanse rumba tot Piazolliaanse tango, funk en jazz. Ik hoor lang niet overal een drummer en al zeker geen vaste. Ik weet dat Horacio Hernandez nogal eens op dit soort albums speelt, en hij zou ook hier op zijn plaats zijn.

Edities bij dit artikel

zoeken
zoeken