Op Je Oren Online

Audio bij de rubriek in Slagwerkkrant 162

Slagwerkkrant Plus 18-02-2011 11:39

In de rubriek Op Je Oren van Slagwerkkrant 162 werden de drie geblinddoekte recensenten vergast op een bijzonder jazztrio van sax, drums en tuba, gespeeld door respectievelijk Christof Lauer, Gary Husband en Michel Godard. De plaat heet 'Blues In Mind' en drummer Gary Husband doet ook nog van zich spreken op piano. De veelzijdige Brit voegt met dit album een mooi werkje toe aan zijn toch al behoorlijk afwisselende oeuvre, waarin hij net zo makkelijk speelde met Level 42 en Spandau Ballet als met Jeff Beck, Gary Moore, Randy Brecker, de BBC Radio Big Band als het Gil Evans UK Orchestra. Hieronder een samenvatting van de reacties, in het magazine lees je de complete commentaren.

Dick de Waal
De tuba is een welkome gast op dit feest. En wat een fijn drumwerk. Toms onder wat flirtende galm krijgen maar sporadisch hun verdiende rol, net als die fluisterzacht stuwende reuteltuba. Ademende, open brushvoering, de ruimte voor lange frases, dynamische bekkens. Als de sax van sopraan via alt naar tenor daalt, word ik pas blij. Aanvankelijk geen rocket science op drums, maar het groeit enorm. Lieve brushes, ook. Wel mis ik wat sense of direction, maar na een onbestemd middenstuk is er plotseling structuur: er doet eindelijk een pianist mee.

Bouke Bijlsma
Een saxofonist die het spannend en afwisselend houdt met maffe solo’s en mooie thema’s. De sousafonist is de held van het trio met zijn diepe en tegelijk vederlichte spel, zijn dynamiek en zijn verrassende klanken. De drummer speelt een belangrijke maar dienende rol: mooi en gedragen, met brushes en stokken, open klank en ontiegelijk veel dynamiek. Lekker! Blijft zo’n jazztrio met sous boeien? Nou nee. Live ongetwijfeld wel, maar op plaat is het na vier nummers mooi geweest; daar veranderen twee tracks met excuuspianist niks aan.

Mark Eeftens
Leuke bezetting: sax, drums en een geblazen bas met slechts hier en daar een pianist. Ik vind het een intrigerend plaatje, alleen al door de variatie en de vreemde bezetting. Ballads, grooven, swing, free of gewoon rocken, de drummer kan het allemaal. Het zou Martijn Vink kunnen zijn. Alleen al qua sound, maar ook omdat hij het bovengenoemde allemaal kan. De muziek staat er mooi op en op een goede installatie is dit dan ook enorm genieten.
zoeken
zoeken