Op Je Oren Online

Audio bij de rubriek in Slagwerkkrant 160

Slagwerkkrant Plus 22-10-2010 17:28

In de rubriek Op Je Oren van Slagwerkkrant 160 verrasten wij de geblindoekte recensenten met de cd 'Dust In My Coffee' (2003) van de Deense gitarist Uffe Steen met bassist Lennart Ginman en op drums, Amerikaanse jazzveteraan Adam Nussbaum. Mooi hoe verschillend de reacties dit keer waren, en hulde voor Dennis Boxem die zomaar raak raadde. Hieronder een samenvatting van de reacties; in het magazine lees je de complete commentaren.

Dennis Boxem
Deze drummer speelt met brushes totaal anders dan met stokken. Met brushes lijkt alles extra rollend gespeeld te worden, terwijl hij met stokken juist alles zo puntig mogelijk brengt. De speelsheid in z’n spel doet denken aan iemand die jong van geest is, maar het gemak waarmee hij de band aanstuurt, doet juist vermoeden dat het een oude rot is. Iets in zijn spel doet me onmiskenbaar aan Adam Nussbaum denken.

Mark Eeftens
De cd begint als een gitaarjazztrio met stevige wortels in de blues, maar hij blijkt al snel veel gevarieerder, en er komen allerlei stijlen voorbij. De drummer beheerst ze allemaal uitstekend. Het klinkt een beetje alsof Robben Ford een jazz-cd heeft opgenomen, waarvoor Tom Brechtlein een klein drumsetje kocht en veel lichter dan gewoonlijk speelt. Vroeger vond ik dit verschrikkelijk, nu vind ik het heerlijk.

Dick de Waal
Nogal wat obligate bluesrifjes en flams met brushes in het eerste stuk. Buiten de contrabas is het begin niet bepaald hartverwarmend. John Zorn schiet even te binnen als de thema’s wat minder voorspelbaar worden, het geheel wat kleurrijker gaat aandoen en de nummers opvallend kort blijken. Naarmate de cd vordert, worden de drumpartijen speelser en de diepte en warmte van het geluid lijkt aardig te gaan variëren.
zoeken
zoeken