A Bigger Bang met Bozzio, Conte, Keïta en Ojos de Brujo

Slotavond van Tromp Percussion 21 november

Slagwerkkrant Plus 22-10-2010 16:11

Het wordt een enerverende slotavond van Tromp Percussion Eindhoven op zondag 21 november. A Bigger Bang is geprogrammeerd in de traditie van slagwerkfestival The Big Bang en kent drie hoofdonderdelen.

De avond wordt geopend door het speciaal voor het festival bijeengebrachte World Drummers Ensemble, met Terry Bozzio, de percussionisten van Ojos de Brujo, Luis Conte en Mamady Keïta. Na de eerste pauze volgt een knallend optreden van Mamady Keïta, een van ’s werelds beste djembéspelers, met zijn twaalfkoppige band Sewa Kan. De Spaanse nuevo flamenco-band Ojos de Brujo sluit het festival feestelijk en dynamisch af. De presentatie is in handen van het duo Kim Weemhoff en Mike Boddé.

Tromp Percussion Eindhoven is een negendaags slagwerkfestival, dat plaatsvindt in Muziekgebouw Eindhoven van 13 tot en met 21 november. Lees er hier alles over.

Slagwerkkrant is gevraagd de programmering van de slotavond A Bigger Bang te doen en dat heeft geresulteerd in het volgende line-up:

20.15-21.00 The World Drummers Ensemble
Terry Bozzio (drums, VS)
Xavi Turull (percussie, Spanje)
Max Moya Wright (percussie en vocale percussie, Spanje)
Kiki Ferrer (drums, Spanje/Cuba)
Luis Conte (percussie, Cuba/VS)
Mamady Keïta (djembé, Guinée)

21.15-22.00 Mamady Keïta & Sewa Kan
De dertienmansformatie met ’s werelds beste djembéspeler.

22.15-23.00 Ojos de Brujo
De nuevo flamenco-formatie uit Barcelona sluit de avond af.

The World Drummers Ensemble
De avond wordt geopend door een speciaal voor het festival bijeengebracht World Drummers Ensemble, met Terry Bozzio (VS), de percussionisten van Ojos de Brujo (Spanje/Cuba), Luis Conte (VS/Cuba) en Mamady Keïta (Guinée).

Terry Bozzio stond ooit aan de bron van The World Drummers Ensemble toen hij met Andres Marin, Vinx en Trilok Gurtu speelde tijdens slagwerkfestival The Big Bang 1994. De vier slagwerkers gingen destijds spontaan samenspelen, en sindsdien is bij elke editie van The Big Bang een dergelijke formatie van topslagwerkers samengesteld.

Luis Conte maakte deel uit van The World Drummers Ensemble met Bill Bruford, Chad Wackerman en Doudou N’Diaye Rose. Dit jaar zetten Bozzio en Conte de traditie voort, samen met de drie slagwerkers van de Spaanse band Ojos de Brujo, en Mamady Keïta vult dit bijzondere gezelschap aan. De dagen voor de festivalavond gaan ze een repertoire in elkaar zetten, dat exclusief voor Tromp geproduceerd wordt.

Mamady Keïta & Sewa Kan
Na de eerste pauze volgt een knallend optreden van Mamady Keïta, een van ’s werelds beste djembéspelers, met zijn twaalfkoppige band Sewa Kan. Mamady Keïta is een fenomeen. Met zijn nieuwe cd-dvd 'Hakili' viert hij zijn 50-jarig jubileum als djembéspeler. Hij combineert een geweldige techniek en enorme kracht met een grote dosis souplesse, elegantie en gevoel voor performance. Hij pusht zijn percussiegroep Sewa Kan continu naar voren, en neemt het publiek daar genadeloos in mee. Ondanks al die power voel je ook zijn sympathieke uitstraling. Dat zal het geheim zijn van het succes van de inmiddels zestigjarige Keïta. Een optreden met percussie, zang en dans uit Guinée!

Ojos de Brujo
De Spaanse nuevo flamenco-band Ojos de Brujo sluit het festival feestelijk en dynamisch af. Percussie met de roots in flamenco, maar met uitstapjes naar Indiase tabla, vocale percussie in de traditie van hiphop human beatbox en invloeden uit jazz en Afro-Cubaans; dat vormt de basis van deze nuevo flamenco-band uit Barcelona. Een basisgroove van funk en rock met de flexibiliteit van jazz en de nervositeit van flamenco. De zang van Marina ‘La Canillas’ is betoverend en de gitaar van Ramón Giménez niet te versmaden. Bassist Javi Martín en trompettist Carlitos Sarduy vervolmaken het bandgeluid van deze spannende en avontuurlijke band uit Spanje.

Een eerder in Slagwerkkrant 150 (2009) gepubliceerd interview met de slagwerkers van Ojos de Brujo tref je bij deze pagina aan als pdf.

Kim Weemhoff & Mike Boddé
Muzikaal cabaretier Mike Boddé (bekend van Kopspijkers en de Mike & Thomas Show) is presentator van de avond aan de zijde van Neerlands fusion-worlddrummer nummer één: Kim Weemhoff. Verwacht hilariteit!

Meer informatie
www.slagwerkwereld.com/tromp2010 of www.tromppercussion.nl en Slagwerkkrant, editie november-december

download de speciale Tromp Percussion brochure (pdf)
(PS in de programmabrochure staat per abuis vermeld dat Marcos Suzano plaatsneemt in The World Drummers Ensemble; dat moet zijn Luis Conte)

Het programma van A Bigger Bang en Aan de Slag! is samengesteld i.s.m. Slagwerkkrant.
zoeken
zoeken