Workshopfestival Aan de Slag! in Eindhoven

Zondagmiddag 21 november in Muziekgebouw Frits Philips

Slagwerkkrant Plus 22-10-2010 15:55

Met Benny Greb, Drumix!, Eijk & De Rijk, Joost Kroon, Martijn Bosman, Oscar Kraal, Stefan Kruger, Kim Weemhoff, Lars Nijman, Keyjay, Lucas van Merwijk & Nils Fischer en vele anderen...

Workshopfestival Aan de Slag! vindt plaats op zondag 21 november tussen 12.00 en 18.00 uur, op zes locaties binnen Muziekgebouw Frits Philips Eindhoven. Slagwerkkrant is gevraagd de programmering te doen en dat heeft geresulteerd in een flinke serie workshops, clinics en miniconcerten van grote namen uit de (inter)nationale wereld van drums en percussie. Gratis toegang!

Tromp Percussion Eindhoven is een negendaags slagwerkfestival, dat plaatsvindt in Muziekgebouw Frits Philips Eindhoven van 13 tot en met 21 november. Lees er hier alles over.

Aan de Slag! bestaat uit maar liefst 18 programma-items. Oscar Kraal, drummer van Anouk en Candy Dulfer, geeft een workshop over het opnemen van je eigen drums. De drum-percussiessecties van Nueva Manteca, New Cool Collective en Gotcha All Stars demonstreren hoe drummers en percussionisten in een grote band kunnen samenspelen en zo een waar ritmecollectief vormen. Onder de vertrouwde naam Eijk & de Rijk hebben Hans Eijkenaar (dit jaar gekozen tot beste drummer van Nederland) en percussionist Jeroen de Rijk een bijzondere gast in vibrafonist Frits Landesbergen. Benny Greb is de grote rijzende ster in drummersland. Op de dvd 'Modern Drummer Festival 2010' speelt hij de ene smaakvolle solo na de andere. De creativiteit van Greb is onuitputtelijk, zijn spel mateloos inventief, en de grooves zijn onweerstaanbaar.

De volledige line-up van Aan de Slag!
  • Benny Greb - clinic van een van ’s werelds beste drummers
  • Drumix! - Lucas van Merwijk & Aly N’Diaye Rose
  • Eijk & De Rijk met Frits Landesbergen - drums, percussie en vibrafoon
  • New Cool /Sinas drums-percussiesectie: Joost Kroon, Jos de Haas, Frank van Dok
  • Gotcha All Stars drums-percussiesectie: Martijn Bosman, Rudi de Graaff en Vincent Smeenk
  • Oscar Kraal - workshop zelf drums opnemen
  • Stefan Kruger - history of the drums
  • Kim Weemhoff & Lars Nijman - drumduo
  • Keyjay, met Carlo de Wijs, Marnix Stassen, DJ Otimus - orgel en slagwerk
  • Lucas van Merwijk & Nils Fischer - drums-percussieduo
  • Knobsticker, met Pim van Ham - drums & electronics
  • Afra Mussawisade & Jörg Brinkman - percussie-celloduo
  • Tatiana Koleva - Louis Andriessens Workers Union
  • Dennis Boxem - workshop drums stemmen
  • Mark Eeftens - workshop stokhouding

Eerder in Slagwerkkrant verschenen interviews met Benny Greb, Gotcha All Stars, Afra Mussawisade, Oscar Kraal, en Joost Kroon tref je bij dit artikel aan als pdf.

Benny Greb
Hij is zonder twijfel de meest gewilde clinicdrummer van dit moment. Zijn les-dvd 'The Language Of Drumming' staat aan de top van de verkooplijsten en werd door lezers van Slagwerkkrant verkozen tot beste dvd van het jaar. Met zijn 30 jaar is hij nu al toegetreden tot de rangen van de beste drummers die de wereld kent.

Greb’s dvd draait in z’n geheel om een simpel maar doeltreffend systeem dat Greb ontwikkelde om ritmes te doorgronden. Hij stelt dat ieder ritme - hoe complex ook - is terug te leiden tot 24 verschillende korte, ritmische patronen. Als je deze patronen goed instudeert, herken je ze wanneer ze voorbijkomen in een andere ritmische context, die je daardoor dan weer beter kunt bevatten.
Benny Greb zegt daarover in Slagwerkkrant 154, die een jaar geleden uitkwam: ‘Ik heb dit systeem in eerste instantie voor mezelf ontwikkeld toen ik op zoek was naar een manier om mijn creativiteit en improvisatietalent verder te ontwikkelen. Ik was er al snel achter dat het onbegonnen werk was om alle grooves ter wereld uit het hoofd te leren. Ik had dus een manier nodig om muziek ritmisch snel te kunnen doorgronden. Hoe ik precies op het idee voor dit systeem kwam weet ik niet meer, maar een paar jaar geleden viel het muntje. Ik zat door mijn aantekeningen te bladeren en moest aan Indiase ritmes denken. Die worden met een soortgelijk systeem opgebouwd. Ik ben toen eens met pen en papier aan de slag gegaan en kwam al snel tot de conclusie dat je met 24 simpele combinaties feitelijk elke groove ter wereld kunt maken.’

Natuurlijk komt dit systeem in zijn clinic aan bod, naast nog allerlei andere onderwerpen. De creativiteit van Greb is onuitputtelijk, zijn spel mateloos inventief, en de grooves onweerstaanbaar.


Meer informatie
www.slagwerkwereld.com/tromp2010 of www.tromppercussion.nl en Slagwerkkrant, editie november-december

download de speciale Tromp Percussion brochure (pdf)
(PS in de programmabrochure staat per abuis vermeld dat Marcos Suzano plaatsneemt in The World Drummers Ensemble; dat moet zijn Luis Conte)

Het programma van A Bigger Bang en Aan de Slag! is samengesteld i.s.m. Slagwerkkrant.

De clinic van Benny Greb wordt mede mogelijk gemaakt door Meinl cymbals en Sonor drums, de clinic van Oscar Kraal door Yamaha drums.

zoeken
zoeken