Drumworld Festival 2010

Slagerij Van Kampen laat Limburg dreunen

Slagwerkkrant Plus 14-09-2010 01:09

Het Drumworld Festival 2010 was goed bezocht. Met name tijdens de optredens van Todd Sucherman, Steve Gadd en Slagerij Van Kampen was de hal van Adams Drumworld in Ittervoort goed gevuld. Presentator Dom Famularo hield met zijn enthousiaste presentatie de vaart er goed in. En met uitsluitend uit Level 42 bestaande pauzemuziek was de sfeer niet kapot te krijgen.

Mel Gaynor (Adams en Paiste) en toetsenist Stefan Dereine openden die druilerige zondagmorgen het festival in Adams Drumworld in Ittervoort met gespierde fusion, en deden dat niet al te best. Gaynor vloog al bij de eerste drumbreaks uit de bocht en Dereine kon de zaak met geen mogelijkheid redden. Met Billy Cobhams Red Baron wist Gaynor zijn optreden echter vlot te trekken, waarna de fabriekshal toch een paar graden warmer werd. Tijd voor bier en bratwurst!

Het Italiaanse internetfenomeen Vadrum (Adams, Zildjian) deed zijn Best Of Youtube-optreden, met daarin natuurlijk de Super Mario-tune en Wilhelm Tell en dat was vooral voor degenen die niet tot zijn 12.000.000 pageviewers behoren een aangename verrassing. Andrea Vadrucci, zoals hij in het dagelijks leven heet, speelt netjes, heeft zijn partijen uitstekend gearrangeerd en zijn Adams drumkit klonk als een klok. Tijdens het interview met Famularo toonde hij zich een enthousiaste muzikale omnivoor, die vanuit een liefde voor orkestrale muziek én drummen zijn eigen niche in de drumwereld heeft weten te vinden.

Een andere Italiaan, Marco Iannetta (X-Drum, Meinl) heeft de internationale podia bereikt dankzij de lovende woorden van Terry Bozzio, die in hem een volgeling ziet. Dat is vooral te danken aan Iannetta's onorthodoxe manier van spelen. De handen zorgen voor de basisritmes (onder andere een hoog hangende bassdrum op links), en de voeten kleuren met melodieus spel op glashelder gestemde conga’s en bongo’s de ritmes in. Wie er naar keek, kon even niet anders dan het hoofd schudden: dat hoort toch niet zo?! Ostinato's, verschuivende maatsoorten, invloeden uit niet-westerse muziek; het zit allemaal in Iannetta's muziek. Gek genoeg werd ook díe muziek een formule; na drie stukken bleven de ideeën wat achter bij de klasse van zijn spel.

Slagwerkkrant/Slagwerkwereld.com Poll Awards 2010
Vervolgens was het tijd voor de uitreiking van de Slagwerkkrant/Slagwerkwereld.com Poll Awards 2010.
Aardig wat winnaars – onder anderen Hans Eijkenaar, Stef Broks, Tonn van de Veerdonk, Jeroen Bakx (Hoshino), Gabriël Laurens (EMD Music), Christophe Cools (Roland), Pasveerkorps en natuurlijk Slagerij Van Kampen – waren naar Ittervoort gekomen om hun award in ontvangst te nemen. En Adams-directeur Frans Swinkels nam namens Drumworld de award in ontvangst voor beste Slagwerkfestival van het jaar.

Todd Sucherman (Pearl, Sabian) zorgde voor een welkome dosis rock. Scherp, strak en met veel gevoel voor dynamiek speelde hij stukken van Styx, waaronder coverversies van Manic Depression (Jimi Hendrix) en One Way Out (Allman Brothers Band), zoals Styx die opnam voor het coveralbum 'Big Bang Theory' uit 2005. Daartussenin een lange drumsolo waarin geen zwak moment te bespeuren was, waarin Suchermans prachtige sticking opviel en waarin hij moeiteloos alle denkbare pop- en rockstijlen samenbracht. Een kort pleidooi om ook als je niet dagelijks drumt, dan toch een paar uur per dag je creativiteit de vrije loop te laten, omdat dat nu eenmaal betere mensen van ons maakt, bezorgde hem een warm applaus.

Wie Steve Gadd (Yamaha, Zildjian) al eerder had gezien, kwam niet voor grote verrassingen te staan. Tijdens de clinics gedurende zijn Mission From Gadd-tournee staat in grote lijnen vast wat hij speelt en uitlegt. Het zijn de vragen uit het publiek die een verschil kunnen maken, en die waren er, van oudere, maar ook jonge drummers. Gadd en zijn uitstekend klinkende Yamaha set zorgden voor een onderhoudend uurtje drumtechniek en drumhistorie.

Slagerij Van Kampen (Adams, Istanbul) stond aan de vooravond van de nieuwe theatershow, waarin de groep voor het eerst op Adams drums speelt, en bracht een denderende selectie van bekende nummers. Op oorverdovend volume en enthousiast als altijd sloegen Gijsbert Zwart, Clara de Mik, Boudine van Slobbe, Johan Boere en Robin van Vliet de plooien uit het Limburgse landschap.

De Amerikaan Mike Terrana (Drumcraft, Meinl) kan gerust een van de hardst werkende hardrockdrummers van Europa genoemd worden. Ook in zijn clinics geeft hij ieder beetje energie dat hij in zich heeft, zelfs al is hij de hekkensluiter voor een handvol mensen tussen 19 en 20.00 uur. Populair-klassieke stukken voorziet hij van stevige ritmes vol rollende bassdrumpartijen, en hij slaat ieder accent alsof het de laatste klap ooit zal zijn. Een jonge toeschouwer liet zich ontvallen: ‘Het is wel een showmeneertje, hè.’ Zo is het maar net, en daarmee was Terrana wel de perfecte afsluiter van een lange dag drumgeweld.

Het beursgedeelte had een keur aan producten van firma's als Roland, Tama, Zildjian, Tycoon (demonstraties door het drum-percussieduo Gianelli & Chanelsy), Pearl (Cyril Directie op de elektronische e-Pro Live set), Duende en Kirchhoff. Dirk Brand demonstreerde de Roland TD-20 KX tot het zweet er vanaf spatte, en benadrukte en passant dat je gezichtsuitdrukking minstens zo belangrijk is als je techniek, wil je als drummer serieus genomen worden.

Binnenkort vind je op Slagwerkwereld.com een uitgebreid videoverslag van het Drumworldfestival en natuurlijk vind je een verslag in de volgende editie van Slagwerkkrant.
zoeken
zoeken