download (1)

Cyro Baptista in Amsterdam en Brussel

The Banquet Of The Spirits tour

Slagwerkkrant Plus 18-04-2010 23:32

Op 1 mei 2010 speelt Cyro Baptista met zijn eigen Banquet Of The Spirits in het Bimhuis te Amsterdam en op 5 mei in Espace Senghor te Brussel. In Slagwerkkrant 157 (eind april in de winkel) vind je een interview met de Braziliaanse percussionist, die furore maakte met onder anderen Paul Simon, Herbie Hancock, Sting en John Zorn.

Als je hiernaast onder Documenten de pdf aanklikt zie je het interview dat in 1999 in Slagwerkkrant 94 verscheen. Wij publiceerden dit artikel aan de vooravond van slagwerkfestival The Big Bang, waar Baptista optrad met zijn percussiegroep Beat The Donkey. Het interview begint met de woorden:
"Man, als ik toch weer eens in Paradiso zou kunnen spelen! Ik herinner me het krantenartikel nog zó goed. Ik was net twintig en woonde in Brazilië: “Paradiso, de plaats waar iedereen uit de hele wereld terechtkan. Waar je zelfs kunt wónen als je wilt.” Hé, dat is precies iets voor mij, dacht ik. Ik heb geen geld, dus daar moet ik heen! Haha."

Cyro Baptista heeft de geboorte van de Nederlandse percussiescene meegemaakt. Hij kreeg begin jaren zeventig les van de eerste actieve congaspeler in Nederland, Raoul Burnett, die later ook Nippy Noya en vele anderen les zou geven. Na zijn periode in Nederland wil Baptista de VS ontdekken, en daar komt hij uiteindelijk in 1980 terecht.

"Ik kreeg een beurs om naar het CMS te gaan, de Creative Music Studio in Woodstock. Ik had les van Trilok Gurtu, Naná Vasconcelos en Don Cherry, allemaal zúlke ongelooflijke mensen. Toen ik na die studie naar Brazilië terug zou gaan, wilde ik eerst nog voor een dag of twee, drie naar New York. Ik woon er intussen al meer dan dertig jaar..."

In 2008 zagen we Baptista puur improviserend met zanger Bobby McFerrin op het North Sea Jazz Festival, en afgelopen zomer op hetzelfde festival maar liefst vier keer met saxofonist John Zorn. Met Banquet Of The Spirits bracht hij onlangs het album 'Infinito' uit, en materiaal van die cd zal hij zeker ook gaan brengen in Amsterdam en Brussel. 'Infinito' ligt in het verlengde van Baptista’s album 'Vira Loucos' uit 1997 en de eerste Banquet Of The Spirits-cd 'Macunaima' uit 2008. De plaat klinkt wijdser, voller en melodieuzer dan 'Macunaima', is veel meer een wereldmuziekalbum, met invloeden uit alle werelddelen; een echt studioproject met veel gastmuzikanten.

"Als je opneemt in de studio, creëer je een micro-universum, met alle instrumenten, de microfoons en de stands om je heen. Als je live speelt breek je uit. Alles is dan grootser. Zeker als je zoals toen met Paul Simon voor dertigduizend mensen in een stadion speelt. Je moet dan gewoon opnieuw leren spelen. Dat geldt ook voor het repertoire van Infinito. Dat moeten we opnieuw naar onze hand zetten. Mensen willen tegenwoordig een concept zien; als dat staat, zit het goed."

Banquet Of The Spirits speelt 1 mei in het Bimhuis in Amsterdam en 5 mei in Espace Senghor in Brussel. Naast Cyro Baptista spelen toetsenist Brian Marsella, bassist Shanir Blumenkranz en drummer-percussionist Tim Keiper; alle drie jonge musici met wie Baptista al enige tijd speelt:

"Ze zijn zo eager, en brengen allerlei ervaringen mee. Tim Keiper is bijvoorbeeld ook de drummer van Vieux Farka Touré, bij wie hij ngoni heeft leren spelen. En Shanir speelt ook ud. Marsella kan ongeveer alles, van piano tot melodica en accordeon."

Video’s Cyro Baptista

zoeken
zoeken