Cesars Drumbonen en Kaneelstokken

Theatervoorstelling en workshop Cesar Zuiderwijk

Slagwerkkrant Plus 07-03-2010 17:01

Na tweeënhalf jaar Slagdroom is er een nieuwe theatervoorstelling van Cesar Zuiderwijk: 'Drumbonen en Kaneelstokken'. Hier een eerste observatie vanuit de Goudse Schouwburg, in aanloop naar de officiële première op 17 maart in Den Haag.

Zou er wereldwijd een andere bekende drummer zijn die een onemanshow heeft? Je moet maar durven. Cesar Zuiderwijk kan putten uit zestig jaar levenservaring en veertig jaar Golden Earring. Die ingrediënten gebruikte hij al volop in Slagdroom en bouwt hij verder uit in de nieuwe voorstelling. Hij is een geboren verhalenverteller; verhalen met een lach of een traan.

Hij vertelt over de rol die de Shadows-drumsolo Little B in zijn leven speelde en over zijn drumhelden. Hij illustreert de geschiedenis van het drummen met illustraties en filmbeelden (eindelijk Cesar als Cesar!), terugkijkend tot Adam en Eva aan toe. En als vanouds vormen diverse hilarische attributen een rode draad door de voorstelling.

Natuurlijk worden zijn verhalen veelvuldig onderbouwd met drumspel. Hij fantaseert dat er in de poll van Slagwerkkrant (jawel) een nieuwe categorie is bijgekomen, en geeft een impressie van ‘de Duitse drummer’, de Italiaanse, de Oostenrijkse en de voodoodrummer, die nog regelmatig terug zal komen in de show. De avond begint met een Basler trommel die fraai uitgelicht z’n eigen gang gaat, en tegen het einde van de show vertoont de brainscanner op het grote scherm de hersenspinsels van Cesar terwijl hij soleert; erg goed soleert, trouwens. Een staande ovatie valt hem ten deel aan het eind van de show. En dan vertelt hij mij na afloop dat de voorstelling nog helemaal in de groeifase zit. Dus dat belooft!

Voorafgaand aan de theatershow doet Cesar Zuiderwijk vrijwel overal waar hij gaat spelen een workshopuurtje. Dat is een ontspannen get together, waarin je hem alle vragen kunt stellen die je maar wilt. In Gouda gingen die vragen soms wel érg ver: ‘Wat is het moeilijkste stuk dat je ooit gespeeld hebt?’, ‘Kan je ook toveren met je stokjes’ (jawel, dat was een serieuze vraag!), en ‘Hebben je trommels ook namen’, waarop Cesar ad rem antwoordt: ‘Ja, dit is Sophie, hij heet Jan en deze Piet’, om zich snel te herpakken en serieus en met aandacht uit te leggen dat de toms (nee, die zijn niet van metaal) toms heten en de snare snare...

Speeldata Drumbonen en Kaneelstokken
09 mrt Theater de Purmaryn, Purmerend
11 mrt De Koornbeurs, Franeker
13 mrt Schouwburg Orpheus, Apeldoorn
17 mrt Theater aan het Spui, Den Haag (première)
18 mrt Theater aan het Spui, Den Haag
19 mrt Theater 't Voorhuys, Emmeloord
27 mrt De Meervaart, Amsterdam
01 apr Cultuurcentrum De Hofnar, Valkenswaard
10 apr De Lagewaard, Papendrecht
17 apr Parkgebouw, Rijssen
28 apr Schouwburg De Kring, Roosendaal
07 mei De Oosterpoort, Groningen
08 mei 't Brandpunt, Helmond
14 mei CC Cascade, HI Ambacht
15 mei Theater de Stoep, Spijkenisse
21 mei oude Luxor Theater, Rotterdam
zoeken
zoeken