Op Je Oren Online

Audio bij de rubriek in Slagwerkkrant 155

Slagwerkkrant Plus 18-12-2009 23:12

Geen idee hadden ze dit keer, de drie geblinddoekte luisteraars uit onze redactie. De onbeschreven cd was van Nederlandse contrabassist Joris Teepe. Titel: 'We Take No Prisoners'. Drummers van dienst: Gene Jackson en Rashied Ali (1 track). Mark Eeftens, Dick de Waal en Klaas Jan Stol vermoeiden zichzelf (en ons) dan ook niet met namenraden maar sloegen gewoon als een onbeschreven blad aan het luisteren. Mooi; zo hoort het bij Op Je Oren.

Joris Teepe opereert al vanaf 1992 vanuit New York. Hij leidt zijn eigen bands, componeert zowel voor kleine bezettingen als voor groot orkest, werkt als producer en is ook nog hoofd van de jazzafdeling van het Gronings conservatorium. Dit is zijn negende cd onder eigen naam, en de eerste van zijn eigen bigband. Hieronder vind je een korte samenvatting van de blinde reacties. De volledige commentaren vind je op de recensiepagina’s van Slagwerkkrant 155. Klik onder Gevonden Releases op de audio, en luister wat je er zelf van denkt.

Mark Eeftens
Een bassisten-cd, denk ik bij het eerste begin. (...) Het is jazz, en wel van een uitgedachte soort. (...) Echte composities met interessante arrangementen en ritme- en tempowisselingen. Moet een leuke klus zijn geweest voor de drummer, een man die van wanten weet en even makkelijk swing als Cubaanse patronen in 12/8 speelt. In het tweede nummer klinkt hij mij als een jazzy Vinnie Colaiuta in de oren, en naast die naam komt er op dit aangenaam heftige album maar geen andere bovendrijven.

Dick de Waal
Dit is nog eens een verassende plaat! Het album is vooral ook interessant omdat de arrangementen ver buiten de geijkte patronen om gaan, waarbij het vlijmscherpe drumwerk, zeker gezien deze traditionele bezetting, een heerlijk vrij karakter blijft behouden. (...) Swingen doet het in elk geval als een trein, zelfs in een van swing naar funk laverend stuk in 9/8. (...) Wellicht te confronterend en dramatisch voor mensen die voor gematigd kiezen, maar voor anderen een ervaring van jewelste. En dat contrabaswerk... Lekker hoor!

Klaas Jan Stol
De composities zijn erg vooruitstrevend, bijna met klassieke intentie. Anderen zouden het gewoon rare of zelfs irritante jazzmuziek noemen, terwijl de band toch ook een funky kant heeft. (...) Er staat geen saai nummer op en de solo’s rocken echt, zoals het moet bij jazz. Bovendien wordt er ook echt de ruimte voor genomen. (...) In tegenstelling tot bij de vorige Op Je Oren (Big Neighborhood', van Mike Stern) kan ik nu echt geen chocola maken van welke band of welke drummer dit zou kunnen zijn. Maar heftig zijn ze allebei!
zoeken
zoeken