Spelen met Gotcha!

Extra notenwerk bij de cursus in Slagwerkkrant 154

Slagwerkkrant Plus 24-10-2009 16:17

De cursus Spelen van Slagwerkkrant 154 stond in het teken van de gogo- en funkgrooves van Gotcha!. Dit vanwege de komende Re-Onion tour van Gotcha! All Stars. De cd 'Gotcha! Gotcha!' bleek daarbij een goudmijn voor grooveliefhebbers. Onze notenkraker Mark Eeftens trakteerde op een aantal vette grooves van de geweldige ritmesectie van de band: Martijn Bosman, Vincent Smeenk en Rudi de Graaff. Maar er bleef nog genoeg over voor een extra aflevering op Slagwerkkrant Plus.

1. Stronger Than Ajax, Save Da Day
Hier hoor je een lekker stuwende groove, een beetje als Zigaboo van The Meters, maar dan rechter en sneller. De hihat blijft half open. Dit stukje zit op 0:51 minuten, maar komt vaker terug in het nummer. In maat vier zit een te gekke soort van ‘tussenfill’ op twee toms.

2. Stronger Than Ajax, Save Da Day (5,49 minuten)
Over fills gesproken: in hetzelfde nummer zit deze echte blubberspuitfill! Het is altijd lastig om precies te horen welke toms gebruikt worden in dit soort situaties, maar ik denk dat dit aardig in de buurt komt. De fill loopt over de maatstreep heen, wat hem nog mooier maakt. Deze noten klinken het mooist als je ze gewoon met single strokes speelt.

3. Bonesong
Lekkere trage funkgroove. Let op de twee terugkerende hihat-openingetjes! Luister ook naar de mooie percussie tijdens de keyboardsolo vanaf 3:53 minuten!

4. Red Hot Mama
Funkrock in Red Hot Chili Peppers-traditie met een lekker gruizige, rechtgespeelde hihat in achtsten.

5. Red Hot Mama (1.29 minuten)
Dit komt uit het refrein op 1:29 minuten. De snare zit nu op elke tel en crashes op de bandaccenten.

6. Any Better Love
Relaxed op de ride gespeelde groove die Bosman later bij Kane nog vaak zou gebruiken.

7. Any Better Love (0.36 minuten)
De accentsectie (ook op 1:21 minuten), waarschijnlijk met halfgeopende hihat.

8. MTV-ling
Op 0:43 minuten begint deze funkgroove met naar voren getrokken snareaccenten. De tweede ghostnote is telkens wat zachter dan de eerste.
zoeken
zoeken