Op Je Oren Online

Audio bij de Slagwerkkrantrubriek

Slagwerkkrant Plus 24-10-2009 16:12

Extra moeilijk maakten we het dit keer voor het geblinddoekte luistertrio Klaas Jan Stol, Mark Eeftens en Dick de Waal. Op de Op Je Oren-cd Big Neighborhood van Mike Stern spelen namelijk niet minder dan vijf drummers: Dave Weckl, Lionel Cordew, Terri Lyne Carrington, Billy Martin en Cindy Blackman. Ga d’r maar aan staan.

Gitarist Stern hadden ze alle drie meteen goed en zowel Eeftens als Stol herkennen drie van de vijf drummers (knap hoor). Bij Op Je Oren gaat het echter niet om het namen raden, maar om de eerste onversneden reactie op de muziek (zonder de subjectiviteit van een bekende of juist onbekende naam). Hieronder vind je een korte samenvatting. De volledige commentaren vind je op de recensiepagina’s van Slagwerkkrant 154. Klik onder Gevonden Releases op de audio, en luister wat je er zelf van denkt.

Klaas Jan Stol
Op Je Oren is ongetwijfeld het leukste spelletje dat er is. (...) Ik denk bij het eerste nummer even dat het om John Scofield gaat, maar het is Mike Stern. Als dit zijn gitaargeluid niet is, ben ik een droogtrommel. Dave Weckl, die in Stern’s liveband zit, lijk ik in een ander nummer te horen. Maar die heerlijke droge jazz? Dat is zijn geluid niet. Dat is Cindy Blackman of Terri Lyne Carrington. Deze plaat heeft meerdere drummers, dus.

Mark Eeftens
Dat dit een cd van een gitarist is, is wel duidelijk, en de man lijkt in allerlei stijlen thuis. (...) Horen we daar een losse Dave Weckl? En hier en daar lijkt de drummer een vrouw. Terri Lyne Carrington, misschien? En daar komen opeens Martin, Medeski & Wood voorbij stuiven! Wat een variatie!

Dick de Waal
Dit lijkt een Stern-plaat die is opgetrokken uit werk door de jaren heen, wat de nogal uiteenlopende drumstijlen en opnametechnieken zou verklaren. (...) De productie doet enorm denken aan de Brecker Brothers’ Live In New York uit 1992, hoewel ik het aardige, maar niet bepaald bijzondere drumwerk en de sound niet direct aan Chambers zou toedichten. Tweede deel veel sterker dan het eerste, en de drums gaan ook swingen in de laatste track, hoera!
zoeken
zoeken