Brieven online

Bij Slagwerkkrant 152

Slagwerkkrant Plus 19-06-2009 00:08

Omdat we op de redactie meestal meer brieven binnenkrijgen dan we in het magazine kunnen plaatsen, presenteren we hier op Slagwerkkrant Plus onze online brievenrubriek. Zo kunnen we iedereen uitgebreid antwoorden en elke brief de ruimte geven die hij verdient. We hopen dat jullie ons flink gaan bestoken met vragen en meningen.

Gitaristenlol
Leuk, die Notenbalkentip over de Kings Of Leon in Slagwerkkrant 151, maar ik wil met mijn band de hit Sex On Fire spelen, en ik bijt mijn tanden stuk op het intro van dat nummer. Het lukt me niet om aan te voelen waar de één zit, dus ik val elke keer verkeerd in. Die lol gun ik onze gitaristen niet, dus zou Mark Eeftens dat dan ook nog even uit kunnen schrijven?

Met vriendelijke groeten,
Jeroen van Boxel (Galder)

Mark Eeftens
Beste Jeroen,
De truuk zit hem in het ‘goed horen’ van het gitaarintro. De gitaar begint met een opmaat op de vierde tel, waarbij er ook nog een accent op de tweede achtste daarvan zit. Door dat accent lijkt het alsof daar de één zit, een automatisme van ons gehoor en hersenen. De echte één zit daar meteen achter maar die noot wordt juist heel zacht gespeeld waardoor je hem niet als één hoort. Nathan Followill, valt dan in met een open hihat op de laatste achtste van maat 4. (Hij gebruikt op de twee en vier overigens twee verschillende snaregeluiden vandaar het kruisje op de vierde tel van het drumritme). Probeer het gitaarpatroon eerst op je snare of hihat te spelen met een goed besef van de echte eerste tel. Zet bijvoorbeeld een bass op de één. Als je het ritme zelf goed kunt spelen, zing of speel je het over het gitaarintro heen. Na wat oefening is dat niet meer nodig, voel je de één als het goed is op de goede plaats en kun je ook goed invallen.

Play-along I’m Tweeked gevonden
Ik zag de ingezonden brief van Fabian de Vries op Slagwerkwereld.com. Hij was voor zijn eindexamen op zoek naar een play-alongversie van I'm Tweeked. Laat ik nou net op de site van Joe Crabtree iets tegenkomen. Kijk op: www.joecrabtree.com/drumvaultinfo. Daar zie je bij het tweede puntje dat hij een en ander beschikbaar heeft op midifile en mp3- formaat. Er moet dan wel een kleine bijdrage voor zijn website worden betaald.

Vriendelijke groet,
Philip de Haaij

Bouke Bijlsma
Nou, we staan ervan te kijken dat er toch iets te vinden was. Joe Crabtree is een Britse drummer (o.a Wishbone Ash) die op zijn website videolessen aanbiedt. Je kunt naar eigen inzicht een bijdrage storten, en dan krijg je de toegangcode voor zijn Drumvault. Een van de items die je dan kunt aanklikken is:
  • Full transcription (including drum solo), midifile and mp3-playalong backing track for Vinnie Colaiuta’s I’m Tweeked.
    Fabian dankt Philip van harte voor zijn speurwerk en is erg in z’n nopjes met deze optie.

    Aria op zolder
    Ik ben al enige jaren abonnee aan uw slagwerkblad en heb een vraagje. Ik heb onlangs voor vijftig euro een drumstel gekocht (had iemand op zolder staan). Het is een Aria Galaxy, vermoedelijk uit de jaren zeventig/tachtig. Wie kan er me iets meer over vertellen?

    Groetjes uit België,
    Willy van Rensbergen

    Bouke Bijlsma
    Aria is een Japans merk dat in die tijd met bakken tegelijk naar Europa werd versleept. Het waren geen topinstrumenten natuurlijk, maar voor de prijs was het zeker wel aardig spul. Op eBay kun je nog wel Aria setjes en losse trommels vinden, maar er voor weinig eentje van een zolder plukken is natuurlijk altijd mooier. Veel plezier ermee.
  • zoeken
    zoeken