Mitch Mitchell: extra notenwerk bij Cursus Spelen

Bij Slagwerkkrant 149

Slagwerkkrant Plus 22-12-2008 23:41

Op 12 november overleed onverwachts Jimi Hendrix-drummer Mitch Mitchell op 61-jarige leeftijd. Als postuum eerbetoon aan deze absolute drumheld selecteerde redacteur (en Hendrix-freak) Bouke Bijlsma een aantal gedenkwaardige Mitchell-fragmenten en Mark Eeftens schreef ze uit.

In de cursus Spelen van Slagwerkkrant 149 vond je al transcripties van Purple Haze, Spanish Castle Magic, Love Or Confusion en If Six Was Nine. Hier op Slagwerkkrant Plus presenteren we nog meer noten van Mitchell-classic If Six Was Nine, en verder Fire, 3rd Stone From The Sun, de onderwater-extravaganza van 1983 en als afsluiter Manic Depression.

1 If 6 Was 9
Mitchel speelt hier een onvervalst stukje breed swingende jazz. Dat was in die tijd niet zo vreemd, want veel rockdrummers groeiden op met swing en hadden zelf dus nog een stevige swingachtergrond. Ook in de muziek in die tijd zat nog veel meer swing en shufflefeel dan nu het geval is. Dit verklaart ook de ‘mooie ronde timing’ die zo bezongen wordt als men het heeft over iconen als John Bonham, Ian Paice, Ginger Baker en Mitch Mitchell zelf dus.

2 Fire
Dit zijn Mitchell’s eerste acht maten. De luisteraar wordt een beetje op het verkeerde been gezet door de inzet van de drums op de tweede tel. Mitchell speelt dan nog een lekkere ‘ritmefill’ in maat zeven en acht.

3 3rd Stone From The Sun
3a is een typische Mitchell-fill op 0:58 minuten, en daarna volgt bij 3b een ritme dat je ook bij bijvoorbeeld The Doors regelmatig hoorde. Dave Grohl gebruikte het veel later ook letterlijk in het couplet van Nirvana’s Come As You Are.

4 1983
Vijf transcripties uit dit nummer maar liefst.
In het intro speelt Mitchell een soort trage mars op de snare, ondersteund door bass en hihat (5a).
In het couplet verandert het patroon een beetje en loopt over één maat (5b).
Op 1:39 minuten volgt een gewoon ritme, op het ridebekken gespeeld (5c).
Dan horen we een flirt met Ravel’s Boléro op 2:31 minuten, echter in 4/4 en wat zwaarder aangezet met floortom en bassdrum (5d).
Op 3:30 minuten zit dit mooie ritme met een uitgestelde backbeat, op de tweede achtste van de vier in plaats van op de vierde tel zelf. Wordt gespeeld met rimclick.(5e).

5. Manic Depression
Basisritme in 3/4, gebaseerd op de jazzwals met Elvin Jones-achtige rollende triolen over de toms.
zoeken
zoeken