Extra notenwerk bij cursus Spelen

Steve Smith, Slagwerkkrant 141

Slagwerkkrant Plus 04-09-2007 01:08

Voor de cursus Spelen van Slagwerkkrant 141 noteerde Mark Eeftens een pittige, maar speelbare solo van Steve Smith. Deze was afkomstig van de cd 'Vitalization' van Smith’ eigen band Vital Information en werd gespeeld in het nummer J Ben Jazz.

1. Track 2: Get Serious
Hier zien we hoe Smith vanaf 0:16 het loopje meespeelt dat door basgitaar en melodie superstrak unisono gespeeld wordt. Het nummer begint met een ander thema dat Smith op toms meespeelt, maar omdat hij er zoveel gebruikt, heb ik dat maar niet genoteerd. Dit tweede thema met gewone drums is leuker om te spelen.

Ik heb het ritme van het thema/loopje er boven genoteerd, zodat je kunt zien hoe de beide partijen mooi samenvallen.

Smith blijft goed bij het thema, maar kleedt het wel lekker vet aan. Erg slick gespeeld, als je het mij vraagt!

2. Track 3: The Trouble With
Dit is het A’tje dat door Smith heel funky gedrumd wordt. James Brown zou trots zijn haha. Hij slaat het met een lichtronde feel; niet echt shuffle, maar er zit wel swing in.

Let op het weglaten van de backbeat op de vierde tel van maat 2 en 4. In plaats daarvan speelt hij alleen ghostnotes op de snare. Een mooi effect!

3. Track 5: Seven And A Half
Hier zien we de invloed van de Indiase ritmes duidelijk terug in een patroon in 15/8. Voor ons redelijk exotisch; een soort vierkwarts met een 7/8 eraan geplakt.
  1. Het mooie thema op toms gespeeld. Ik heb het een beetje aangepast naar drie toms, maar Smith gebruikt er meestal meer. Geen nood; zo is het ook al mooi.
    Speel dit ook eens zonder snaren voor een houtiger klank!

  2. Het basisritme in 15/8; heel open geslagen.

  3. Opnieuw het basisritme, nu met meer ghostnotes, zodat het geheel wat funkier wordt.

  4. Als Smith naar zijn ride gaat, speelt hij in de tweede maat een prachtige metrische modulatie; een soort jazzpatroon in 5/16 dat zes keer gespeeld wordt. Bij elkaar dus zes maal 5/16 = 30/16 = 15/8!!! Mooi bedacht en het klinkt erg cool.

    Nog 2/16 eraan vastplakken en je hebt een wrede fill in twee vierkwartsmaten waarmee je de gemiddelde band echt tot wanhoop drijft (en je eigen ontslag een paar stappen dichterbij brengt!)

    Ik heb de hihat eronder in achtsten geschreven, maar in de tweede maat speelt Smith hem niet de hele tijd hoorbaar door.
zoeken
zoeken