Steve Smith video's North Sea Jazz 2007
Grooves from Jazz to World
Slagwerkkrant Plus 26-08-2007 20:38
Steve Smith is zon drummer die eigenlijk altijd kan boeien, of het nou tijdens een optreden is of tijdens een clinic. Op North Sea Jazz deed hij beide. Eerst speelde hij met Steps Ahead als openingsact van het festival, daarna gaf hij speciaal voor Slagwerkkrant, Remo en Zildjian een fascinerende clinic. Hieronder een korte impressie in tekst, de video's en foto's zijn bijgevoegd op de Media- en Picstab.Smith heeft zich de afgelopen jaren nadrukkelijk verdiept in Indiase ritmes en de gezongen Indiase percussiepartijen. Tijdens zijn drie kwartier durende clinic legde hij stap voor stap uit hoe die ritmes precies zijn opgebouwd.
  • Hoe vul je op Indiase wijze een even maatsoort in (speel een enkele slag gevolgd door drie groepjes van vijf en je krijgt een volle maat in zestienden)?
  • Hoe kun je je door te tellen en te begrijpen complexe oneven maatsoorten eigen maken?

De sleutel tot dit alles is het opbreken van lange complexe stukken in kleinere begrijpelijke stukjes en vooral de tijd nemen.

Smith speelde tijdens zijn clinic mee met een aantal stukken van 'Vitalization', de nieuwe cd van zijn band Vital Information. Op deze cd laat hij ook zijn fabuleuze beheersing van de gezongen percussiepartijen horen. Ook hierbij is tijd de belangrijkste factor, zoals je kunt lezen in het interview met Steve Smith in Slagwerkkrant september-oktober, vanaf pagina 44.

Video's en foto's
Kijk naar fragmenten van de clinic
Kijk hier naar het volledige interview dat Slagwerkkrant deed met Steve Smith (in 7 delen)
Bekijk het fotoboek van de clinic
Bekijk het fotoboek van Steve's optreden met Steps Ahead op NSJ 2007

drummer links