DrumDrieDaagse 2007
72 drummers, 18 leraren, drie dagen les
Slagwerkkrant Plus 23-08-2007 23:54
De zesde DrumDrieDaagse is weer als vanouds verlopen: soepel, enerverend, vriendschappe-lijk, leerzaam. Op het Slagwerkwereld.com-forum lezen we al heel enthousiaste verhalen. Anthony Burger schrijft: “geweldige sfeer en locatie; mooie clinics en weer veel geleerd bij de verschillende docenten.” Docente Sarah Lavinia Feenstra: “Het is vreselijk als het weer voorbij is.” Waarop Marianne Jonker schrijft: “Eén troost: over een half jaar kunnen we ons alweer inschrijven!Van vrijdagmorgen 10.00 uur tot zondagmiddag 18.00 uur vond op 17, 18 en 19 augustus de DrumDrieDaagse plaats in Musicon, Den Haag. Het drie dagen durende lesprogramma, georganiseerd door Slagwerkkrant en Cesar Zuiderwijks Music Station, was ook dit jaar weer een groot succes. De 72 deelnemers kregen elk uur les, steeds van iemand anders uit het uitstekende docentencorps met Pierre van der Linden, Kim Weemhoff, Chuck Silverman, Cesar Zuiderwijk, Stef Broks, Olaf Fase, Ernst van Ee, Koen Herfst, Mark Eeftens, Fred Cohen, Rudi Sibma, Matthijs de Ridder, Gerben de Bruijn, Peter van Rhijn, Sarah Lavinia Feenstra, Erk Willemsen, Johan Witt en Rob Kramer.

Vrijdag 17 augustus
Vrijdag begon de dag vroeg en hard met de clinic van Koen Herfst (Epica) en Rudi Sibma (Van Velzen). Uitstekend ingestudeerde stukken baarden opzien door de rappe, puntige en harde benadering van Koen Herfst en de funky, soepele opvating van Sibma. Het was de eerste van zes clinics tijdens de driedaagse. Elke clinic werd gevolgd door een aantal uur les in privégroepjes van zes deelnemers die elk uur van een andere docent andersoortige materie voorgeschoteld kregen, van de slagtechnieken bij Rob Kramer, tot bandcoaching met Johan Witt, drumgroepen bij Fred Cohen en dubbele bassdrumtechnieken bij Ernst van Ee.

Chuck Silverman kwam speciaal voor de DrumDrieDaagse over uit de VS. Hij wijdde zijn clinic aan Brasil-drums enerzijds en funky James Brown drums anderzijds, met de nodige memorerende woorden aan de net overleden Max Roach.

Zaterdag 18 augustus
Stef Broks nam Textures-compaan Bart Hennephof mee en als drums-gitaar duo schudden zij de boel wakker op zaterdagochtend 10.00 uur. Textures- en Meshuggah-materiaal werd met verve gespeeld en eye-openend was Broks’uitleg over het spelen van blastbeats.

’s Middags was het overschakelen naar de avantgarde van Pierre van der Linden, die een in-en-in muzikale drumsolo liet horen van meer dan een half uur. Je kon een speld horen vallen, wát een spanning wist hij vast te houden, ondanks de complexiteit van zijn spel.

Zondag 19 augustus
Dan was de benadering van Kim Weemhoff op de zondagochtend misschien wel even ‘vrij’, toch waren zijn solominiatuurtjes van een heel andere orde. Blue Monk voor drums. Seven Steps to Heaven voor drums. Bloedmooi. Dynamisch. En ook hier de volle aandacht van de toehoorders.

Traditioneel is de laatste drumclinic van de DrumDrieDaagse voor Cesar Zuiderwijk. Koos hij de afgelopen jaren voor een indringende combinatie van wijsheid en humor spuien, nu ging hij gewoon ‘spelen’, ongetwijfeld geïnspireerd door zijn drummende vrienden. En hoe! Rollende bassdrums die maar door bleven rollen, fascinerende fills, gemarkeerd door en gelaatsuitdrukkingen die de intense inspanning illustreerden. Erg goed.

Het weekend werd afgesloten met een percussiesessie onder leiding van Fred Cohen en Chuck Silverman. Oye Como Va? Nou, goed dus!

Reacties en nabespreken
Op het forum is een speciaal onderwerp aangemaakt om reacties te geven op het weekend.

Wil jij ook nog reageren?
Klik dan hier om naar het forumonderwerp DrumDrieDaagse 2006 te gaan.

Op de pagina's van de artiesten vind je de fotoboeken van de DrumDrieDaagse 2007. De video's worden later toegevoegd.
drummer links