Josh Freese over Nine Inch Nails

Slagwerkkrant Plus 24-06-2007 19:36

In Slagwerkkrant 140 vind je een uitgebreid artikel over Josh Freese, drummer van bands als The Vandals, Devo en A Perfect Circle, maar hij speelde ook bij Sting en heel even bij Guns N’ Roses. In het interview vertelt Freese ook over zijn werk bij Nine Inch Nails, de band van mastermind Trent Reznor. Hieronder kun je lezen wat hij daar nog meer over te vertellen had.

In 2005 verving Josh Freese Nine Inch Nails-drummer Jerome Dillon, die kampte met gezondheidsproblemen. Freese zat in die tijd bij Sting, maar kon tussendoor wel even twee weken met de band meespelen. Al snel na zijn periode bij Sting kreeg Freese een mailtje van Reznor: of hij vast bij Nine Inch Nails wilde komen drummen.

Freese vertelt in het interview hoe het er bij Nine Inch Nails aan toe gaat en hoeveel de muzikale aanpak van zanger, multi-instrumentalist en producer Trent Reznor van een drummer vergt:
"Het is zowel fysiek als mentaal een uitdaging voor mij. Hij heeft veel songs en geen enkele set is gelijk. (...) Deze tournee speel ik met percussie- en drumloops mee en het is niet aan mij om af te tikken. Vaak als een nummer eindigt hoor ik in mijn oor alweer het aftellen voor het volgende nummer. Ik kan vaak niet eens een slokje water drinken tussen de nummers door!

Ik wist van tevoren niet hoeveel er geprogrammeerd was, maar ik kan je zeggen, het is een echte live rock ’n’ roll-ervaring. Ik had dat niet gedacht. Ik kan maar een klein gedeelte loopen, of met tape spelen, maar het is echt hands on. Er zijn geen pauzes en het is ook agressiever dan ik gedacht had, maar het houdt me fit."

Luister je wel eens liveopnamen terug?

"Uiteraard. Soms vind ik het goed, soms ook niet. Het hangt er vanaf… We nemen wel dingen op met onze eigen apparatuur. En soms worden er dan ook vanaf de pa opnamen gemaakt en dan hoor je een wereld van verschil. Het is makkelijk om te luisteren naar jezelf en heel erg kritisch te zijn, maar het is ook te… eh… Je kunt het ook te veel doen, begrijp je? Ik kan er echt blij van worden als het goed is, maar ik kan me ook opvreten als het niet klinkt."

Opnamen maken in de studio lijkt bij Nine Inch Nails minder een live-aangelegenheid te zijn.

"Je hoeft niet eens in de studio te zijn. Dat is het mooie van de technische mogelijkheden van tegenwoordig. Ik kan me niet goed herinneren wanneer ik met een complete band in de studio heb gestaan. Vaak is het toch de computer, de producer en ik. Sommige dingen bij Nine Inch Nails zijn digitaal gedaan, sommige gitaarriffs zijn echt ingespeeld, sommige drumloops heb ik ingespeeld… en daar ga ik dan steeds weer overheen. Ik speel over de geprogrammeerde partijen, vervolgens bewerken ze dat en speel ik er nog een keer overheen. Dat kan tegenwoordig, dankzij programma’s als Pro Tools en zo. Ik vind het machtig, hoor.
Veel van de nieuwe Nine Inch Nails is programming. Ik heb aan een paar nummers bijgedragen."

Maar jij moet het toch ook live kunnen spelen. Heb je daarover ook overleg met Trent Reznor tijdens de opnamen?

"Niet echt eigenlijk. Trent doet het leeuwendeel zelf. Gelukkig heeft hij geniale ideeën en hij is ontzettend muzikaal. Ik heb nooit gehad dat hij mij iets liet horen waarvan ik zei: man, we moeten hierover praten, want het is niet haalbaar. Nee, hij weet precies wat wel en niet kan. Daarom heb ik ook zoveel respect voor hem."

Hoe ga je om met het uitvoeren van oude tracks?

"Hij laat me behoorlijk vrij. Ik hoef niet alles te spelen zoals op het album. Ik hou mijn vrijheid en ik blijf voor zo’n 75 procent trouw aan de originele vorm. Hij vindt het niet erg. Hij heeft me nooit iets verboden. Hij is niet zo moeilijk. We praten er niet eens over. Als Trent het niet goed had gevonden, had ik het al lang gehoord."
zoeken
zoeken