Rodney Holmes is wijzer geworden
‘Vroeger wist ik me geen raad met dergelijke situaties.’
Slagwerkkrant Plus 28-10-2006 02:04
Tijdens North Sea Jazz 2006 spraken we Rodney Holmes na zijn optreden met Bill Evans’ Soulbop Band. In het interview in Opmaat van Slagwerkkrant 136 vertelt Holmes over de hoogtepunten en dieptepunten van dit optreden en is hij openhartig over zijn ontwikkeling als muzikant. Dit is wat Holmes te zeggen heeft over het leven on the road en zijn soloplaat "Twelve Months Of October" uit 2005:"Hoe prettig een tour verloopt, is natuurlijk altijd afhankelijk van de mensen met wie je op pad bent. Ik heb de keerzijde helaas ook mogen meemaken. Soms botst je eigen beleving van het leven nu eenmaal met die van degenen met wie je speelt, en kom je niet op een lijn. Zoiets heeft uiteraard consequenties voor de manier waarop je speelt en ook voor de manier waarop je dagelijks met elkaar omgaat. Vroeger wist ik me geen raad met dergelijke situaties, tegenslagen of vijandigheid.

Als sessiedrummer heb je soms te maken met groepsdynamieken die al jaren bestaan en waar je plotseling middenin komt te zitten. Da’s niet altijd even prettig. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat een tour gewoon slecht gepland is; bijvoorbeeld met te veel shows in een onlogische volgorde. Dat soort dingen zie je niet gauw gebeuren bij Randy Brecker en Bill Evans; die hebben hun zaakjes meestal prima voor elkaar. Op dit moment is touren dus gewoon een zegen!"

Samenhang
"Ik heb zelf vorig jaar een soloplaat uitgebracht: "Twelve Months Of October". Op dat moment voelde ik de drang om zelf muziek te schrijven en die op de markt te zetten. Ik geloofde erin en uiteindelijk ben ik blij dat ik die stap daadwerkelijk heb gezet. Aanvankelijk bleek het niet alleen ontzettend moeilijk om iets te schrijven, maar vooral ook om die boodschap tot uiting te laten komen in klanken. Je leert namelijk tijdens het werken nog zo ontzettend veel over zaken als productie, programmatuur en sound design.

Jammer genoeg is er van dat project nooit een tourtje gekomen, maar misschien komt het er alsnog een keer van. Het is bepaald niet gemakkelijk zoiets op touw te zetten. Mensen krijgen wellicht toch iets anders voorgeschoteld dan ze verwachten. Die plaat is namelijk zeer afwisselend en kent heel wat meer dimensies dan de heftige drumdingen die ze misschien van mij willen horen. En ja, ik heb ook gezongen op deze plaat! Idealiter zou je naar het hele werk moeten luisteren, in plaats van naar één of een paar tracks. Dan wordt de samenhang waarschijnlijk groter. Het voelt in ieder geval een stuk beter nu ik wat afstand heb kunnen nemen van die hele organisatie!"
drummer links