Stéphane Galland - Meester in de metrische illusie

video's en extra's bij het interview in Slagwerkkrant 241

Slagwerkkrant Plus 16-05-2024 08:05

We spraken Stéphane Galland uit Brussel voor het laatst in 2018, toen hij op North Sea Jazz speelde met trompettist Ibrahim Maalouf. Nu, bijna zes jaar later, lanceert hij een nieuw album met zijn eigen sextet: Stéphane Galland & The Rhythm Hunters. En dat jagen op ritmes moet je letterlijk nemen: Galland heeft zich gestort op niets minder dan een ritmisch promotieonderzoek, Schrik niet: het resultaat is niet alleen slim en doordacht, het is ook puur en aards.  

Luister naar het album. 

Stéphane Galland & The Rhythm Hunters is een avontuurlijk en organisch album dat de basis vormt voor het promotietraject waarin Galland zich momenteel heeft gestort. De sextetplaat, die eind april 2024 door het Nederlandse Challenge Records wordt uitgebracht, staat bol van griezelig mooie beat displacements en alles wat met oneven getallen of wiskundige kwinkslagen te maken heeft. Blaaspartijen waar je mond van open valt; een droge en vooral pure totaalklank die doet vermoeden dat alles live is opgenomen; veel ruimte voor fenomenale baspartijen en doordachte solo’s en een puntigheid die volledig in dienst staat van muzikaliteit. Maar niets is wat het lijkt. Sommige muziek is zo origineel en intelligent dat die met geen pen te beschrijven valt. En dat is precies de kern van zijn verhaal. Beluister de hele plaat en laat je onder meer verwonderen door het stuk The Lindy Effect, waarin Galland zich een meester toont in de metrische illusie. Een tipje van de sluier: het staat gewoon in 4/4.

Lees het interview in Slagwerkkrant 241, mei-juni 2024. Nu in de winkel. Of je kunt deze editie bestellen in onze webshop Muziekmagazines.nl. We sturen Slagwerkkrant op zonder verzendkosten.  

En bekijk hier de video's. 

Stephane Galland & The Rhythm Hunters - The Lindy Effect (audiovideo)

Stéphane Galland & The Rhythm Hunters (teaser)

 

 

Solo @14th Shenzhen Percussion Culture festival (2023)

Stephane Galland & (The Mystery Of) Kem - Morphogenesis (2016)

PLUS: volledige baspartij The Lindy Effect

Archief-artikel: NSJ-verslag 2018 met interview Galland (SWK 207)

zoeken
zoeken