Salle de Jonge - Van funky pocket tot RobotKiller

video's en extra's bij het interview in Slagwerkkrant 236

Slagwerkkrant Plus 23-06-2023 15:06

Op de cover van Slagwerkkrant 236 (juli-augustus 2023) zie je Salle de Jonge. De drummer-producer vertelt in het interview over zijn werk met Sabrina Starke, Jan van Duikeren's Fingerprint, zijn spullen en zijn sound, en vooral over zijn soloproject RobotKiller. Hier op Slagwerkkrant Plus vind je een mooie selectie video's en ook nog twee korte interviewfragmenten die we je niet wilden onthouden. Als je onder DOWNLOADS klikt op de pdf-icoontjes kun je zijn volledige gearlijst checken (gemaakt door Salle zelf), en ook een archief-interview uit 2015 (SWK 189).

door Bouke Bijlsma
foto's Dennis Boxem 

Dit is een extra web-item naar aanleiding van een artikel in Slagwerkkrant 236 (juli-augustus 2023). Vanaf vrijdag 23 juni in de winkel. Of je kunt deze editie bestellen in onze webshop Muziekmagazines.nl. We sturen Slagwerkkrant op zonder verzendkosten.

foto Dennis Boxem


In het interview vertelt Salle uitgebreid over zijn custom Britisch Drum Company drumkit en de bijzonder “Super Seven” snare die BDC voor hem maakte. In de set-up zie je dat hij nóg vier snares heeft. Hieronder vertelt hij er meer over:
‘Ik heb nu vijf snares. Bijvoorbeeld The Big Softy, een 14”x6½”, gemaakt van Balsa hout. Dat is geperforeerde, superlichte hout, waardoor er heel veel lucht en ruimte in de klank zit en je een soort boterzachte sound krijgt; ook als je hem heel hoog stemt. Hij blijft altijd mooi zingen, hij choket niet, en voor jazz, als je hem omhoog stemt en die open sound wil hebben; nou waanzinnig. Ik hoef nooit meer iets anders.
'Of mijn 14”x5½” aluminium snare, de Aviator. Ik had altijd de Acrolite van Ludwig, voor een metalen sound, maar aluminium is net wat droger en crispier. Dus die beng van een metalen snare zit er wat minder, en of je hem nu laag of hoog stemt, hij blijft crispy. Ik heb zeker drie Acrolites versleten, en nu maakt BDC dus ook zoiets, echt met die klank. Waanzinnig voor The Meters, old school James Brown, seventies pocketsound, Headhunters; dat is allemaal die sound! Als ik hem wat buikiger stem, kan ik er ook rock mee spelen. Ook doe ik elk jaar een tour met The Original Three Degrees; dat is pure disco, en daarvoor neem ik hem ook altijd mee. Je weet niet wat je hoort!’


Check deze video met de drumcam op Salle de Jonge bij Sabrina Starke's Do For Love:

 

 
Of zijn drumwerk bij Fingerprint:

 

foto Dennis Boxem

Salle vertelde ook over de manier waarop hij de diepte in ging met de composities voor RobotKiller:
‘Ik wilde meer weten over compositie, me meer verdiepen; hoe werken dingen? Wat dat betreft was ik altijd onder de indruk van Mona Lisa Overdrive van bassist Stefan Lievestro (met drummer Hans van Oosterhout en gitarist Jesse van Ruller). Steven geeft op het conservatorium naast basles ook compositie, en hij is echt een autoriteit surplus op dat gebied.
'Ik heb tien bijeenkomsten bij hem gehad, eigenlijk een soort les, waarbij voor mij een wereld open ging. Er zijn zo veel andere manieren om dingen te doen, maar daar moet je een soort trigger voor hebben. Bijvoorbeeld als schrijfopdracht: maak een song helemaal zonder spanning, een soort kinderliedje. En dan daarna in diezelfde song proberen spanning toe te voegen. Hoe pak je dat aan? Je kunt alles doen, ook noten die niet per se in een akkoord passen; als er maar een structuur is, een uitgestelde oplossing, een spanningsboog.
'Met die ervaring ben ik stukken gaan schrijven voor RobotKiller, en je merkt meteen dat je nieuwe inzichten en inspiratie hebt. Met die songs en partijen ben ik de studio in gegaan en is het album ontstaan.’

foto Dennis Boxem


Hieronder nog een aantal mooie video's met Salle's drumwerk en ook een interview bij Humble Heroes:

Fingerprint ft Shirma Rouse - Solitude ( official video)

 

Salle op Drummerzone met zijn BDC set

 

Salle bij doc-serie Humble Heroes 2020

 

Salle met The Pulitzers bij Humble Heroes 2020

 

In 2015 en 2017 maakte Salle twee samplepakketten met coole grooves en sounds. Via deze links kun je ze checken:
Rec Mode Vol 1 (2015)
Rec Mode Vol 2 (2017)


Lees het volledige interview in Slagwerkkrant 236 (juli-augustus 2023). Vanaf 23 juni 2023 in de winkel. Of bestel ’m bij ons via Muziekmagazines.nl

zoeken
zoeken