De 6 van Simon - Gergo Borlai

video's en extra's bij interview in SWK 232

Slagwerkkrant Plus 27-10-2022 07:11

In Slagwerkkrant 232 (november-december 2022), de laatste editie van ons jubileumjaar, is Simon Phillips gasthoofdredacteur. Simon interviewde zelf drie van zijn drumhelden uit de 70's: Harvey Mason, Billy Cobham en Lenny White. En hij wees drie 'new generation-drummers' aan die wij voor hem gingen interviewen: Mark Guiliana, Gergo Borlai en JD Beck. Je leest het allemaal in de jubileumeditie. Hier op Slagwerkkrant Plus kun je de online extra's bekijken bij ons gesprek met Gergo Borlai.

Dit is een extra web-item naar aanleiding van een artikel in Slagwerkkrant 232 (november-december 2022). Vanaf donderdag 27 oktober in de winkel. Of je kunt deze editie bestellen in onze webshop Muziekmagazines.nl. We sturen Slagwerkkrant op zonder verzendkosten.

Hij is inmiddels zo’n vijftien jaar actief op de internationale scene, pendelend tussen Barcelona en Los Angeles. Daarvoor was Gergo Borlai dé drummer van Hongarije, die op z’n zestiende al op veertig albums te horen was. Voor Simon Phillips is hij een van de meeste talentvolle drummers uit de ‘new generation’. Een geanimeerd gesprek vanuit zijn huis in Barcelona.

Weet je nog wanneer je voor het eerst in aanraking kwam met drums?
‘Dat weet ik nog heel goed. Mijn ouders waren geluidstechnici voor het nationale radiostation van Hongarije, in de nadagen van het communistische systeem. Vanwege hun vak konden ze aan goede muziek uit het Westen komen. Mijn vader bracht een Dave Brubeck-album mee naar huis, met Joe Morello op drums. Hij legde het op de draaitafel en ik hoorde Take Five. Ik was drie jaar oud. Mijn vader zat in een hobbybandje en er stond thuis een heel slecht drumstel: kick, snare, hihat en iets wat op een crashride moest lijken. Ik hoorde dat nummer, ging meteen achter dat setje zitten en begon die Take Five-groove mee te spelen!’

Lees verder in Slagwerkkrant 232. Maar voor onderstaande vraag was daar geen ruimte meer:  

Je hebt sinds kort je eigen Gretsch signature snaredrum.
‘Daar ben ik zó trots op! Mijn favoriete snare was ooit die eerste generatie Zildjian Noble & Cooley, 14"x4,75" en 2 millimeter dik Zildjian B20 brons; een van de luidste snaredrums die ik ooit heb gehad. Zoiets wilde ik ook. Gretsch heeft niet echt een piccolo snare. Dan heb ik het niet over die kleine maten, maar in dit geval over een heel dunne ketel. Het werd 14"x4,25" messing, met acht spanbokken; een heel gevoelige, veelzijdige snare. Ik had nooit gedacht dat ik een instrument zou hebben met mijn naam erop!’

Gergo heeft in 2019 het album The Missing Song uitgebracht: Tribute To 9 US Drummers. Check dat album hier. 

Lees het volledige interview in Slagwerkkrant 232 (november-december 2022)
Vanaf 27 oktober 2022 in de winkel
Of bestel ’m bij ons via Muziekmagazines.nl

zoeken
zoeken