Spelen met Manu Katche - shuffle insinuatie
audio en video bij de cursus van Mark Eeftens in SWK 219
Slagwerkkrant Plus 30-07-2020 08:31
Op zijn vaste cursuspagina 'Spelen' in Slagwerkkrant 219 (september-oktober 2020) komt Mark Eeftens met een indrukwekkende serie oefeningen waarin je in een straighte groove even kort een shuffle suggereert, vandaar de naam Shuffle Insinuatie. Een voorbeeld uit de praktijk is het nummer 'The Lazarus Heart' van Sting, en daarvan vind je hieronder een video van de studioversie (met Manu Katche) en een live uitvoering met J.T. Lewis.

In Slagwerkkrant 219 schrijft Mark over deze oefeningen:

Shuffle Insinuatie, de naam zegt het al, je doet tijdelijk alsof je een shuffle speelt. Het werkt goed als je medebandleden kunnen volgen, en soms gebeurt het spontaan. Check bijvoorbeeld het nummer The Lazarus Heart van Sting (met Manu Katché) op 2:56 minuten, dat diende als inspiratie voor deze cursus.
Het kan lastig zijn om te voelen waar de tel precies zit, dus oefenen en tellen zijn belangrijk. Bij 1 t/m 5 doen we het in achtsten en bij 6 t/m 10 in zestienden. Het wordt geloofwaardiger maar ook verwarrender als je ook je hihat in het spelletje betrekt, zoals bij nummer 7 en 8. Datzelfde kunstje kun je ook op de andere ritmes toepassen. Met deze voorbeelden op zak kun je je eigen variaties bedenken.

 Manu Katche


Sting - The Lazarus Heart (audio-video studioversie met Manu Katche)

 


J.T. Lewis


Sting - The Lazarus Heart (live met J.T Lewis in 1988)

 

Bekijk de volledige cursus inclusief notenwerk in Slagwerkkrant 219 (september-oktober 2020)
Vanaf 14 augustus 2020 in de winkel
Of bestel 'm bij ons via Muziekmagazines.nl