Wies met Jasper Meurs in Aquarium Sessions - 4 songs en een interview
En op 18 januari op Noorderslag
Slagwerkkrant Plus 15-12-2019 08:12
Op 18 januari staat de band Wies op Noorderslag 2020. Met drummer Jasper Meurs werkten wij al samen op ons event Hybrid Drums Experience in mei. Daar deed hij ook een paar songs met zijn band Wies, die toen net de Grote Prijs van Nederland had gewonnen, en sindsdien doorpakte met 3FM Megahit Soms Is Het Te Laat, een lange serie Popronde-optredens, en voorprogramma’s bij Roxeanne Hazes. De bekroning op hun stormachtige opkomst is het optreden op Noorderslag 2020.

Des te meer reden dus om Wies uit te nodigen bij ons op de redactie voor de serie Aquarium Sessions, als voorafje voor dat concert. 

We hebben drie songs gepubliceerd uit de sessie die eind november plaatsvond bij ons op de redactie, waaronder hun hitsingle, Soms Is Het Te Laat, die in de Song van het Jaar verkiezing van 3voor12 op een mooie 21e plaats eindigde, en dat voor de allereerste track die het trio heeft uitgebracht. Kijk hier naar de live-versie die ze bij ons op de redactie speelden voor Aquarium Sessions! En dit is de tweede song, Zo Gek Toch Niet

En nummer 3, Gewoon Je Maat 

En tot slot de song 'Wat is Er Misgegaan?'

En bekijk ook de video met de integrale versie van het interview door Chris Dekker met de drie muzikanten van Wies: 
Jeanne Rouwendaal, lead vocal en gitaar 
Tobias Kolk, bas en backing vocals 
Jasper Meurs, drums, keys, backing vocals

tekst interview: Chris Dekker / fotografie: Fred van Diem

In dat interview vertellen ze over hun ontstaansgeschiedenis, hoe ze hun huidige succes ervaren en wat hun verdere plannen zijn, maar vooral hoe het karakteristieke Wies-geluid tot stand komt.

Bassist Tobias Kolk: ‘We zijn met z’n drieën. Jeanne (Rouwendaal, zangeres-gitarist; red.) schrijft de basisakkoorden, en daar gaan we in de repetitieruimte mee aan de slag. Ik kloot met m’n effecten en probeer wat andere akkoorden uit, en Jasper gaat met drums en Ableton aan de slag.

Jasper Meurs: ‘Meestal gaan we eerst jammen. Mijn set-up met elektronica zit zo in elkaar dat ik tijdens het jammen een lijntje kan programmeren, zodat we niet thuis met midi aan de slag hoeven, of moeten bouncen en dan op click gaan spelen – ik wil het heel organisch houden. Ik heb vet veel samples tot m’n beschikking; alleen al iets van 50GB aan drumsamples. Ik heb zo m’n eigen voorselectie van fijne softkicks, lage bassdrums en 808-achtige drummachines, die ik snel kan inzetten.

Jeanne Rouwendaal: Jasper heeft ook voor een nummer mijn vocals gesampled, die hij dan weer vanuit zijn SPD triggert.

Jasper Meurs: ‘Ik heb Jeanne de tonen uit de toonsoort van het nummer laten zingen en die op losse pads gesampled. Uit die acht tonen kan ik een tweeklank kiezen – met twee stokken in één hand – terwijl ik met de andere hand hihat en snare speel. De originele insteek –toen we op zoek waren naar onze sound – was dat we alle drie al onze instrumenten zouden meenemen en die dan door Ableton of door loopfuncties halen. Daaruit wilden we onze live-act opbouwen. Uiteindelijk is dat langzaam gestroomlijnd tot een vrij normale bandopstelling, maar het basisidee nog steeds de kern van ons rag-garagebandje!’ 

In januari staan jullie op Noorderslag. En dan?
Jasper: ‘Alles lijkt een schakel in een grote ketting, waar ook de Popronde en de support van de radio bijhoort. Iedere show is een showcase en moet goed zijn. Ik zou ooit nog wel naar het buitenland willen, waar niemand ons verstaat, net als Sigur Rós hier. En Jeanne wil aan het songfestival meedoen.’
Jeanne: ‘Klopt! Maar nu willen we eerst een gevestigde naam worden als Nederlandstalige act.’
Jasper: ‘En niet na één single verdwijnen, zoals sommige bands. We willen iets langs en gezonds opbouwen.’
facebook/com/hetiseenwies

 

Aquarium Sessions
Onze redactie houdt kantoor in muziekmakerscentrum Q-Factory in Amsterdam. In het redactiekantoor is er een kleine ruimte die vanwege de grote ramen bekend staat als ‘het aquarium’. In die karakteristieke ruimte organiseren we regelmatig de Aquarium Sessions: miniconcerten, video-interviews en tutorials met interessante muzikanten.

Bekijk op ons YouTube-kanaal Aquarium Sessions de miniconcerten van Ethan Johns With The Black Eyed DogsTyler RamseySons of het EastEagle-Eye CherryJett Rebel en Emily Wolfe, die onlangs bij ons boeiende akoestische miniconcerten gaven. We hebben ook drie interviews op video gezet en gepubliceerd: Samantha FishJared James Nichols en Jeff Berlin. En bekijk ook de Silent Recording-tutorial die we maakten met Kevin Storm.

BEKIJK HET OP YOUTUBE!
Abonneer je op ons Aquarium Sessions YouTube-kanaal en blijf op de hoogte van nieuwe sessies: www.youtube.com/c/aquariumsessions