Instadrummer - Column Schack - de links
Alle links naar de Instagram-links uit de column van Michael Schack
Slagwerkkrant Plus 21-02-2019 21:02
Zin in een dagdagelijkse gratis drumles? Die gratis drumschool staat mogelijk op jouw smartphone. Hij heet Instagram en ook de drum(les)videotheek daar staat op ontploffen. Michael Schack tipt in zijn column in Slagwerkkrant 210, maart-april 2019, tal van interessante, leuke of leerzame video's op Instagram. Check it out!

Instabusiness

Wanneer je volgende hashtags ingeeft, komt er heel wat op je af: #filloftheday, #jammcard, #instadrummer… De Iraanse Zweed Siros Vaziri heeft met zijn #FillOfTheDay trouwens een heuse online business uitgebouwd, waar je in ruil voor jouw e-mailadres automatisch de uitgeschreven oefening van de Instagram-clip in jouw mailbox krijgt.

Ook de continue dagelijkse stories of clip posts van Anika Nilles zijn interessant, die behalve haar vegan kookkunsten vooral ook persoonlijke opwarmingsoefeningen in beeld brengt (en ze er dan nog uitgeschreven bij post).

Eric Moore neemt je geregeld mee in zijn repetitieruimte waar hij gewoon de ene spectaculaire gospelchop na de andere zit te ‘shredden’. Zeker wat té snel voor velen onder ons, maar dankzij de close camera shots gewoon razend interessant en inspirerend.

Live jam footage

Wil je meer en vooral veel live jam footage, dan moet je op Instagram gewoon even #jammcard invoeren: dat portaal is uitgegroeid tot een heuse community. Spijtig genoeg kun je enkel écht lid worden indien je in de VS woont, maar je ziet er wel het ene jonge talent na het andere het beste (en snelste) van zichzelf geven tijdens de #JammJam-sessies. Misschien zal het soms (te) hoge testosterongehalte van de spelers je muzikaal niet smaken, maar eigenlijk doet dat er niet toe. Zet gewoon de muzikaalkritische knop even af en kijk naar het drumwerk. Er zit gegarandeerd een fill tussen waarmee je een geheel eigen wereld aan nieuwe ideeën kunt openbreken.

 

Inspiration overload
Wil je meer educatieve dingen zien, dan kun je ook terecht op Drumeo’s Instagram-account, waarop de Canadezen geregeld teasers of korte fragmenten van eerder gestreamde drumlessen posten. Niet je ding? Ga in de Instagram-feed gewoon een vingerveeg naar beneden of opzij en je zit misschien midden in een opnamesessie met Vinnie Colaiuta of JR Robinson.

Kortom, Instagram is vandaag voor drummers zoveel interessanter dan Facebook, waar je eerst door alle babyfoto’s of eetgerechten van jouw vrienden moet voor je misschien een inspirerende drumclip tegenkomt. Een ander groot voordeel is dat de Instagram-clips slechts maximaal een minuutje duren, dus meestal geen lange intro’s of begintitels. Het gaat vooruit. En je kunt je favoriete clips ook zelf opslaan in verschillende zelf benoemde Collections. Het is geen rocket science; je bent er zo mee weg.

Maar er is nog iets... Ik ‘jam’ ermee. Er zijn echt topgitaristen en -bassisten bijvoorbeeld die af en toe een solo-soundcheck of ideetje publiek delen, en als daar dan geen drumcomputertje of volledige backingtrack meeloopt, kun jij zelf de drummer wezen.

Sta je weigerachtig tegenover een eigen profiel op Instagram? Dan kun je net zo goed een ‘stil’ profiel aanmaken, waarop je zelf niets deelt, geen eigen foto’s, je hebt misschien geen tijd voor posts, maar enkel om ronden mee te kijken, drummers te volgen, mee te spelen, jezelf te laten inspireren, ‘mee zijn’. Wees maar zeker dat je die ene fill trick die je plots gebruikt anders misschien nooit had opgepikt. En wie weet word je zelf een #drummerofinstagram,
een #instadrummer of een #drumfluencer