De uitdaging van Arno van Nieuwenhuize

Video’s en meer bij het interview in Slagwerkrant 209

Slagwerkkrant Plus 11-12-2018 08:01

In 2013 hield Arno van Nieuwenhuize het voor gezien bij Het Metropole Orkest; een grote stap na dertig jaar trouwe dienst. Maar grote stappen zijn voor de drummer uit Huizen geen probleem. Je leest er alles over in het interview in Slagwerkrant 209 (januari-februari 2019). Zo vertelt hij hoe hij de vaste drummer werd van Libanese muzieklegende Fairuz en haar zoon, pianist Ziad Rahbani: ‘Als er echt grote concerten zijn, word ik ingevlogen.’ Ook vertelt hij over theatervoorstelling “De Uitdaging” en zijn werk met de jonge honden van Beesandus. Hier op Slagwerkkrant Plus kun je video’s zien met onder meer het Metropole Orkest (met Steve Vai) en “De Uitdaging” met onder anderen Kim Hoorweg.

door Bouke Bijlsma 

In het interview vertelt Arno van Nieuwenhuize hoe je als drummer soms je rol moet vinden in een onbekende situatie, zoals hier in de Amsterdam Klezmer XL Band:

‘Laatst werd ik bijvoorbeeld gevraagd voor de Amsterdam Klezmer Band. Die spelen normaal zonder drums, maar nu wilden ze er een drummer bij. Dan krijg je al die cd’s met het repertoire; allemaal uptempo klezmermuziek, geen drums, helemaal te gek. Dus ik vraag: waarom wil je eigenlijk drums, wat kan ik toevoegen?  Daar moet je dan echt in duiken om een manier te vinden om dat op een drumstel in te vullen. Je kan niet even rechttoe rechtaan een beetje met die feel gaan mee-boemtjakken; dan wordt het lomp. Dus ga je er steeds net wat tegenin; ruimte zoeken, kleine grappige dingetjes…’

 Arno van Nieuwenhuize tijdens een sessie in Amersfoort
(foto De Nozem Fotografie - Peter Putters)

 

Arno van Nieuwenhuize met Ziad Rahbani @Beiteddine Art Festival 2018 (Libanon)

 

Affiche - De Uitdaging met Kim Hoorweg & Nawras Altaki
(check ook de video hieronder)

 

In deze oudere video zie je Steve Vai & The Metropole Orchestra met een glansrol voor Arno van Nieuwenhuize - The Attitude Song (live in 2011)

 

Dit is opnieuw Steve Vai; nu @Rock in Rio 2015, met een drumintro door Arno van Nieuwenhuize

 

Check de trailer van theatervoorstelling De Uitdaging

 

Enkele hoogtepunten van De Uitdaging met Kim Hoorweg en Nawras Altaky

 

Een video van het eerste optreden ooit van Fairuz (De Engel van Libanon) in Nederland tijdens het Holland Festival 2011

 

 

 

Een video (alleen audio) waarin je hoort hoe Van Nieuwenhuize samenwerkt met producersduo Beesandus - July Groove

 

 


Lees het volledige interview in Slagwerkkrant 209
(januari-februari 2019)

zoeken
zoeken