Shed Sessions USA 2017 - verslag
Uitgebreid verslag met video's en foto's
Slagwerkkrant Plus 11-10-2017 06:10
In de Opmaat van Slagwerkkrant 202 (november-december 2017) kon je al een kort artikel lezen over de Shed Sessions USA 2017. Organisator, initiatiefnemer en de man achter ShedSession.nl, Fabian Benjamins, stuurde ons een indrukwekkend aantal foto's en twee fijne video's op. We vroegen hem om commentaar bij de plaatjes, en dat leverde onderstaand verslag op van een gedenkwaardige dag in Queens (New York).

door Bouke Bijlsma

Op 4 augustus was het zover; de tweede Shed Sessions USA, ditmaal in Queens (New York). Organisator, initiatiefnemer en bevlogen shedder Fabian Benjamins is er nog steeds vol van:

‘Man, een kerk in Queens… Dan gaat de vibe echt terug naar de origins. Shedden komt natuurlijk wel echt uit de gospel en om daar met zo veel r&b-drummers te zitten die uit de gospel komen, dat geeft natuurlijk wel een extra mooi effect. Absolute hoofdartiest was Gerald Heyward, bekend van Beyonce, Mary J Blige en Chris Brown. Wat hebben we genoten! Alle drummers noemen hem ‘Uncle G’, en omdat hij een van de grondleggers van het shed-concept is ook ‘OG’ (Original Gangster). Mooi om te zien was dat steeds als hij weer zo’n stelletje idioot strakke bassdrum-doubles speelde, zijn nephews – de overige drummers – hard naar voren liepen om te schreeuwen: ‘Do it again...Do it again! Show me that lick, Unc!’

Gerald Heyward met enkele 'nephews'

  


Fabian Benjamins (rechts) met medeorganisator Deronn Woodside

 

SHED SESSIONS USA 2017
Hieronder zie je foto's van alle deelnemers met steeds een kort commentaar van Fabian Benjamins


Het was bijzonder en emotioneel om Gerald Heyward te zien. Op de dvd van Modern Drummer 2006 introduceert hij samen met Aaron Spears, Teddy Campbell en Marvin McQuitty (helaas overleden) het concept van de shed. Gerald begon daar ooit mee in zijn schuur, waar ook Teddy en Aaron bevlogen zijn geraakt zijn met het shed-virus.

 

Joshua keitt was de meest spraakmakende drummer naast Gerald. Simpelweg omdat zijn snelheid en power en fill-combinaties ongevenaard waren. De anderen gingen bij zijn chops helemaal uit hun plaat. Zoals ook te zien is op de video hieronder.

 


Joshua Keitt, Deronn Woodside en Charles Norris III shedden om en om.

 

Dejon Carr liet een vet gospelnummer horen met bassist Emmett Walker (pas 17 jaar!), en Emmett was echt "KILLIN", zoals ze dat in de USA zo mooi zeggen... Check ook de video hieronder:

 


Dejon Carr en Emmett Walker

 

 

 
Bassist Emmett Walker

 

Isaiah Johnson (ook wel Zaya genoemd) verslindt letterlijk de drums, maar zijn zachtmoedige karakter is bijzonder innemend. Ik ben zijn grootste fan; vandaar dat mijn zoon ook Zaya heet.

 

Charles Norris III heeft een heel onderscheidende sound. Hij heeft jarenlang geoefend op de drums, dag in dag uit om zijn singles, doubles, triplets allemaal even strak te krijgen. Dit hoor je als hij speelt; in één woord: vlijmscherp!

 


Jeff Lo Davis
(o.a. Chaka Khan, En Vogue, James Taylor, Mary J. Blige, Run-DMC, Stevie Wonder) speelde niet maar heeft een adviserende rol in Shed Sessions gekregen, en hielp mee met organiseren. Gerald Heyward zei tijdens zijn clinic continu dat Jeff ‘de echte OG Uncle’ is. Als kind kwam Gerald vaak bij Jeff thuis... Jeff leerde hem pocket spelen en muzikantschap.

 

Elijah Blocker was een van de opvallendste jonge drummers die dag. Zijn chops waren strak gecoordineerd, zijn nummer bouwde hij goed op.

 

Chase Harper tourt op dit moment in Hongarije met gospelartiest Lion Babe; topdrummer... Alles klopte.

 

Stephan Grey speelt met het grootste gemak een track van Kaz Rodriguez. Muzikaal lekker gespeeld.

 


We hadden die dag voor het eerst ook een MC: Ahmed J KING Wallace (zanger bij o.a. Justin Timberlake en Lauryn Hill). Uitermate geknipt voor the job, want zo gek als een deur. Enorm gelachen om zijn aankondgen en gekke vragen aan het publiek!

 

Vanuit de WTC, de Brooklyn Bridge over kom je na enkele minuten in Queens... Daar ervaar je het echte New York. Er is drukte, gebouwen zijn iets minder idioot hoog, maar wat een drukte. Ongekend. De politie rijdt continu om je heen. Af en toe een verloren brandweerman, en o ja… een heel leger aan drummers natuurlijk. Hier met Deronn Woodside (rechts) en Kwesi Robinson (links; we kennen hem van de Fantastic Four-clinic van maart dit jaar. Hij sloot het event af met zijn eigen gecomponeerde tracks).

 


De afsluitende groepsfoto; alle deelnemers bij elkaar, met in het midden Fabian Benjamins