Peter Erskine - video's vanaf 1983 tot nu
Video's en extra's bij het interview in Slagwerkrant 202
Slagwerkkrant Plus 11-10-2017 06:10
In Slagwerkkrant 202 (november-december 2017) lees je een uitgebreid interview met Peter Erskine, gemaakt door Dick de Waal tijdens North Sea Jazz 2017. Hieronder kun je een aantal video's bekijken, waaronder een mooie recente drumsolo (Dr Um), maar ook de volledige documentaire over bassist Jaco Pastorius, over wie Erskine in het interview zegt: 'We waren als broers.' Verder kun je een archiefartikel bekijken dat we in 2007 maakten met deze bijzondere jazzdrummer (klik op pdf-icoontje rechtsboven bij DOWNLOADS).

 

Het interview met Erskine in Slagwerkkrant 202 (november-december 2017) laat zich bijna lezen als een carriere-overzicht. De drummer gaat in op zijn tijd bij Stan Kenton, Weather Report en Steps Ahead. Bij die laatste formatie  had hij een pijnlijke maar leerzame confrontatie met stersaxofonist Michael Brecker:

...waarin deze hem ongezouten vertelt dat hij ‘nog nooit heeft samengewerkt met een drummer die aan de ene kant zo enorm goed kan spelen, maar aan de andere kant ook zo waanzinnig slecht.’ Begrijpelijkerwijs is de drummer uit het lood geslagen door deze zware woorden van zijn saxofoonheld. ‘You have to take ownership; dat is wat hij bedoelde te zeggen. In die tijd was het zo dat als de band goed klonk, ik dat meestal ook deed. Maar als de band iets minder was, zag ik dat als een cue om zelf ook niet al te scherp te hoeven blijven. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Iedereen moet z’n verantwoordelijkheid nemen; leiderschap tonen. Vooral als het niet meezit. Het was even slikken, maar ik heb daar veel van geleerd.'

 

Tijdens North Sea Jazz kreeg Erskine uit handen uit handen van Michelle Kuypers (programmeur North Sea Jazz en lid van de Edison-jury) een Edison voor 4cd-box As It Was van het Peter Erskine Trio. Op de parkeerplaats achter de Rai (vaak houden wij van de typisch Nederlandse afkeer van opsmuk, soms schamen we ons er een beetje voor...)

 

Erskine was er evenzogoed wel verguld mee!

 

Hieronder kun je een aantal video's bekijken met Erskine door de jaren heen.

 

Peter Erskine Trio met saxofonist Bob Sheppard en bassist Edwin Livingston (2015)

 

Drumsolo (met Dr Um Band in 2017)

 

De geweldige documentaire over Jaco Pastorius (geproduceerd door Metallica-bassist Robert Trujillo) 

 

Steps Ahead live in Kopenhagen 1983

 

archiefinterview uit 1989 (SWK 33)

archiefinterview uit 2007 (SWK 142)

 

Lees het volledige interview in Slagwerkkrant 202 (november-december 2017)