Makaya McCraven legt de groove van 'The New Untitled' uit
Gespeeld en besproken in twee aparte video's
Slagwerkkrant Plus 01-09-2017 23:02
Makaya McCraven speelde drie concerten op n dag tijdens North Sea Jazz 2017, in drie verschillende formaties. De laatste show was met zijn eigen band. De groove, de time en de sfeer die hij creerde in het tweede nummer dat de band speelde was de aanleiding voor de laatste vraag tijdens het interview dat we met hem deden. Toen we hem vroegen naar die ene beat, zei hij lachend: "So you want to talk the nerdy stuff!?!" Ja! En heel graag zelfs! Want die groove en de time ervan was wel z raak, dat we er meer van wilden weten.

We vroegen Makaya McCraven naar de titel van het nummer, want het is verder nergens te vinden: The New Untitled. Deze track is een mooi voorbeeld van de bijna kunstachtige ritmes van de 'Beat Scientist'. Hij speelt letterlijk met timing en groupings van noten, terwijl hij de sfeer van het nummer vasthoudt en de variaties je subtiel om de oren vliegen.

Wij vonden deze groove bloedmooi vanwege de combinatie van de natural flow en de moeilijkheidsgraad. En dus gaat schoonheid bij drummen gelukkig wel wat dieper dan de eerste 'blik' doet vermoeden. Bekijk daarom hieronder de video waarin McCraven uitlegt hoe de thematiek in dit nummer werkt.

The New Untitled - met Makaya McCraven's commentaar


The New Untitled - zonder commentaar

Lees en bekijk ook:
Video's interview Makaya McCraven bij het artikel in Slagwerkkrant 201, sept-okt 2017

De drie petten van Makaya McCraven
Het laatste album van Makaya McCraven, 'In the Moment' (2015), is precies waar het in het interview dat we eerder publiceerden over gaat: Makaya McCraven speelde maar liefst drie verschillende shows met drie verschillende bands op de eerste dag van North Sea Jazz 2017.
De eerste show was met saxofonist Greg Ward & 10 Tongues en de tweede met trompetists Marquis Hill zijn Blacktet. De laatste act dus met zijn eigen band en te zien in de video's hierboven.

In deze video vertelt Makaya hoe hij op een dag met drie verschillende acts kan spelen zonder de 'verkeerde hoed' op te zetten.

Makaya McCraven - 'In the Moment' (2015)
Luister hier naar de Spotify stream van de 2016 Deluxe release van 'In the Moment'.

Redelijk vrij vertaald van het artikel op drummerszone.com:
Makaya McCraven plays and explains 'The New Untitled' groove.

drummer links