Michael Schack - Push Your Drumming 3 - verslag
Verslag van de clinic in Drumland
Slagwerkkrant Plus 14-12-2016 10:12
In Slagwerkkrant 197 (januari-februari 2017) lees je ons verslag van de drumclinic "Push Your Drumming 3", die Michael Schack op 24 november gaf op het Slagwerkkrant Podium in Drumland Lijnden. Hier op Slagwerkkrant Plus kun je nog de video bekijken van de Aftermovie die Roland's Christophe Cools hiervan schoot, en de foto's die hij en de crew van Drumland maakten.

door Bouke Bijlsma

Michael Schack introduceert tijdens zijn clinictour Push Your Drumming 3 de gloednieuwe Roland TD-50 V-Drums kit. Eigenlijk is ‘clinic’ een wat al te algemene term voor wat Schack doet als hij het publiek meeneemt in de wereld van de elektronische topdrums. Het is eerder een soort e-drumspektakelonderrichtcabarettotaalervaring, die de welbespraakte en verdomd handige/voetige Belg zijn publiek voorschotelt.

Bekijk hieronder de traditionele aftermovie, geschoten door vaste begeleider en geluid/video-man Christophe Cools van Roland.

 

Natuurlijk komen deze avond op het Slagwerkkrant Podium in Drumland de energieke en razendknappe mash-ups voorbij, die we al zagen tijdens zijn soloperformance op Herfstfest 2016. Hierin haalt hij werkelijk alles uit de kast van wat zijn TD-50 set-up met Roland SPD-SX sampling pad te bieden heeft. Over de samples van de SPD-SX – steeds zelf aangestuurd met de pads – speelt Schack keiharde house, watervlugge drum ’n’ bass, ruige rock en zelfs latin en jazz; met woeste overgangen in tempo, sfeer en feel. Hij doet dat overigens volledig zonder clicktrack; hij speelt zuiver op de samples, of zoals hij dat zegt: ‘gewoon dansen met de drums’. Indrukwekkend!

 

 

Tussendoor neemt Schackuitgebreid de tijd om te laten zien – met zijn TD-50 display op een groot scherm – hoe je set-ups maakt, trommels afstelt (o.a. trommelmateriaal, keteldiepte, velkeuze, microfoonplaatsing), speelinstellingen maakt (een sample, gestart met je cymbalpad, stopt als je de snare aanslaat), sounds combineert, en ga zo maar door. En daarna volgt altijd een demonstratie hoe dat dan werkt in de praktijk. Ondertussen is de humor niet van de lucht. Daarbij dient Schacks mixer, videoman en begeleider namens Roland, Christophe Cools, als een soort aangever/klankbord. De ongelukkige moet zelfs wat oefeningen drummen op een Roland TD-1 kitje; voor het contrast, zeg maar.

 

Het V-Drums TD-1KPX setje van Christophe Cools, naast de mengtafel

 

Schack roemt de aanslaggevoeligheid van deze nieuwe V-Drums kit, en de processors die nu nog beter je spel kunnen lezen en omzetten in precies de juiste sound (rimclicks, met vingers bespeelde bekkencups). Het roept de vraag op of je inmiddels ook bij e-drums kunt zeggen: zet vijf drummers achter een e-kit en het klinkt vijf keer totaal anders. Een ding is zeker: de TD-50 klinkt geweldig, maar niemand klinkt op een TD-50 zoals Michael Schack.

 

Schack's set-up in Lijnden