Glenn Kotche - video playlist, Tromp 2016 en meer
Video's en extra's bij het interview in SWK 196
Slagwerkkrant Plus 17-10-2016 09:10
Elf dagen lang slagwerk in Eindhoven. Tromp Percussion slaat weer toe. Van 17 tot en met 27 november is er rondom het fameuze slagwerkconcours een uitgebreid festival met daarin als centrale persoon Glenn Kotche, drummer van Wilco, maar tijdens het festival actief als componist en solist. In het interview Slagwerkkrant 196 (november-december 2016) gaat hij uitgebreid in op alles wat hij tijdens het festival doet. In dit artikel op Slagwerkkrant.nl vind je een videoplaylist van Glenn Kotche live in allerlei settings plus video-interviews. Ook hebben we het interview dat we in 2010 met hem deden (2010, SWK155) bij dit artikel geplaatst. Download de pdf!

Aan het Tromp slagwerkconcours doen 29 streng geselecteerde slagwerkers uit de hele wereld mee. Het concours beslaat de volledige periode van Tromp Percussion, uitmondend in de finale op zondagmiddag 27 november, waar het ensemble Asko|Schönberg drie finalisten begeleidt. De finalisten voeren de 16 minuten durende compositie Time Passages uit, die speciaal voor deze gelegenheid is geschreven door Glenn Kotche, wereldberoemd vanwege zijn inventieve en eigenzinnige drumwerk bij alternative rockband Wilco, maar hier in zijn rol als componist van slagwerkmuziek.

So Percussion voert Glenn Kotche's Drumkit Quartets uit. Glenn Kotche vertelt in deze mini-docu over componeren voor slagwerk.

 

Glenn Kotche voert zijn eigen compositie voor sloslagwerk uit: Monkey Chant. 

 


Glenn Kotche op Tromp Percussion    
Nog voordat Glenn Kotche aankomt in Eindhoven worden zijn slagwerkinstallaties getoond in het Van Abbemuseum op de Young Art Night #9, zaterdag 19 november; audio- en beeldfragmenten uit zijn omgeving thuis, in de studio of op tour met de band. In een van deze installaties gebruikte hij veldopnamen, gemaakt tijdens de laatste Wilco-tour, met fragmenten uit Eindhoven, Amsterdam en vanaf het festivalterrein van Best Kept Secret.

Op zaterdag 26 november zijn die installaties ook te zien als Kotche zijn soloconcert komt spelen in het Van Abbemuseum: ‘Bijvoorbeeld de installatie Prepared Drumheads, met drumvellen die ik heb bewerkt met allerlei materialen, en die iedereen kan bespelen daar. Ik heb een video-installatie, gebaseerd op een drumbeat. Individual Trains zal er zijn en nog wat soundcollages, gebaseerd op grooves. En tot slot Spy On The Wall, waarbij uit zes speakers een montage klinkt van wat er gebeurt tijdens een Wilco-opnamesessie. Zijn soloconcert staat geprogrammeerd op de zaterdagmiddag na het Juryconcert.

De dag ervoor zal hij ook een aantal solostukken spelen, als hij deel uitmaakt van het Tromp/Adams Internationaal Percussion Seminar. Nog weer een dag eerder, donderdag 24 november maakt hij deel uit van de jury van de Tromp Composition Competition. De kanshebbende composities komen bij dat lunchpauzeconcert voorbij. Zondagmiddag 27 november vindt dan in Muziekgebouw Eindhoven de Finale plaats van het Tromp Percussion Concours, met de uitvoering van Glenn Kotche’s Time Passages.

Hier Glenn Kotche in de hoedanigheid waar hij vooral van bekend is: drummer van Wilco - hier bijna anderhalf uur live op Lowlands 2012:

 

In onderstaande videoplaylist nog veel meer Glenn Kotche footage.
Klik door de video's heen met |>


 

Bekijk het volledige interview met Glenn Kotche in Slagwerkkrant 196 (november-december 2016).

Programma Tromp Percussion 17-27 november
Het programma Tromp Percussion concours en festival in Eindhoven beslaat 11 dagen. Highlights wat ons betreft:

• vr 18 nov: Opening Night met de sensationele uitvoering van Reich’s Music For 18 Musicians & 100 Dancers door Asko|Schönberg, Slagwerk Den Haag, en 100 dansers!

• za 18 nov: Young Art Night met Playground en Glenn Kotche’s installaties

• wo 23 nov: Han Bennink Trio

• do 24 nov: Slagwerk Den Haag & Noisia: Mechanical Ecstasy & Outer Edges

• vr 25 nov: Tromp/Adams International Percussion Seminar

• vr 25 nov: Welkom Daniel! Lavinia Meijer, Jennifer Koh & Percussion Friends

• za 26 nov: Jury in Concert & soloconcert Glenn Kotche

• za 26 nov: AfrikaBoomNada, B2B Playground, Traumatized

• zo 27 nov: Tromp 2016 Finale: drie finalisten, Asko|Schönberg & Slagwerk Den Haag o.l.v. Clark Rundell; werken van Steve Reich, Louis Andriessen & Martijn Padding en Glenn Kotche

Klik hier voor tickets
Klik hier voor het volledige programma met toelichtingen

Erk