John Engels Birthday Party verslag
Luister naar de complete radioregistratie
Slagwerkkrant Plus 18-06-2015 09:06
Slagwerkkrant is partner van de Vogel Vrij Tour die ter gelegenheid van John Engels' 80ste verjaardag een aantal maanden lang loopt. In Slagwerkkrant 188 (juli-augustus 2015) vind je een verslag van zijn Birthday Party, in Slagwerkkrant 187 (mei-juni 2015) een uitgebreid interview met de jarige. In dit artikel op Slagwerkkrant.nl kijken we terug op die Birthday Party en kun je het complete concert via Bimhuis Radio terugluisteren!

De Vogel Vrij Tour ter gelegenheid van John Engels’ 80ste verjaardag kent nog een paar speeldagen, met als hoogtepunt het optreden van zijn eigen kwintet op North Sea Jazz, met gastspeler Lew Tabackin.

Op 13 mei 2015 woonden we met Slagwerkkrant zijn Birthday Party in het Bimhuis bij, waar alle tourgroepen bij elkaar kwamen.

Registratie Bimhuis Radio
Lees hieronder een verslag en luister naar de complete registratie van het drie uur durende verjaardagsconcert op op Bimhuis Radio. 

John Engels 80 Years (13-05-2015) by Bimhuis Radio on Mixcloud

Programmavolgorde:

1.PRE-CONCERT (1ST SET @ 35:25 - 2ND SET @ 2:08:20)
2.INTERVIEW: JOHN ENGELS (09:05)
3.INTERVIEW: JACQUES SCHOLS (17:55)
4.SET 1: JOHN ENGELS 80 YEARS! BARNICLE BILL XL (35:25)
5.INTERMISSION: (1:31:10)
6.INTERVIEW: MARK HAANSTRA & BENJAMIN HERMAN (1:47:20)
7.SET 2: JOHN ENGELS 80 YEARS! LOUIS VAN DIJK TRIO & JOHN ENGELS QUINTET (2:08:20)


Verslag Birthday Party in Bimhuis
Met Barnicle Bill speelde hij vaak de laatste tien jaar. Gastspelers Jan Menu en Bart van Lier maakten er een XL-versie van, die uitstekend beviel met fraaie blazersarrangementen en -solo’s.

Het legendarische Louis van Dijk Trio bleek nog even vitaal als vroeger. Het speelplezier droop eraf.

Liz Horvath zong de jarige liefdevol toe, en zangeressen Masha Bijlsma en Fay Claassen hadden fraaie features.

Voor het eerst ooit heeft John Engels ook een kwintet dat zijn eigen naam draagt, met daarin Benjamin Herman, die schitterde op altsax.

In al die formaties stuurt John Engels als altijd de boel aan, soms venijnig, soms ontroerend mooi. Met altijd die plotselinge stop, waarna hij boel weer laat ‘jungelen’, zoals hij het zelf noemt. Zijn prettig dwingende swing wisselt hij af met frivole fills en solo’s. Het is de ultieme beheersing die spreekt na 60 jaar speelervaring, waardoor zijn medemuzikanten honderd procent op hem kunnen vertrouwen.

Tijdens deze avond gaf Zildjian hem een bekkenaandenken, met als inscriptie ‘John Engels, 80 jaar vogelvrij’. En natuurlijk werd hij nog meer gefêteerd, onder meer met videoboodschappen uit de VS van zijn collega’s Adam Nussbaum en Jeff Hamilton.  

 
Zildjian's Henk van Steenwijk en Rick van Oppen rijken Johnn Engels een speciaal Zildjian-aandenken uit. 
 

Vrije Geluiden
Op radio 6 werd in het VPRO-programma (Vogel)Vrije Geluiden ook volop aandacht aan dit concert gegeven. Luister naar het interview dat Jaap Boots met John Engels deed in de taxi op weg naar zijn Birthday Party in het Bimhuis. 

 

Luister hier naar de opnames die de VPRO uitzond: 

 Ook van ons uit nog eens: gefeliciteerd John, en nog vele speeljaren gewenst!!! 


Op naar de volgende concerten!
vr 10 juli: John Engels Kwintet, met Ruud Breuls, Rob van Bavel, Ruud Ouwehand, Benjamin Herman ft Lew Tabackin: John Engels 80th Birthday Concert, Hudson, North Sea Jazz Festival, Rotterdam
za 17 okt: John Engels Kwintet, Mahogany Hall, Edam   
za 24 okt: Barnicle Bill Trio, Jazzkerk Aartswoud, Aartswoud 
wo 28 okt: Barnicle Bill Trio, Podium Azijnfabriek, Den Bosch

Lees in de mei-juni editie van Slagwerkkrant, nummer 187, een uitgebreid interview met John Engels.

Elders op Slagwerkkrant.nl vind je ook een uitgebreid artikel, met uitgebreide video-footage van John Engels toen en nu, en een Spotify-playlist. Klik hier


Kijk ook op de speciale site die voor deze tour in het leven is geroepen: www.vogelvrijtour.nl

 

drummer links