Video's Sandlane Sessions met Gabor Dörnyei
Opnames sessie bij Sandlane Recording Facilities
Slagwerkkrant Plus 16-04-2015 21:04
Gabor Dörnyei was 16 maart te gast bij onze Sandlane Sessions.De video’s van de opnamesessies vind je in dit artikel.
In Sandlane Sessions geven bekende drummers uitleg hoe ze in de studio werken en daadwerkelijk on the spot opnames maken. Twintig toehoorders kunnen daar telkens bij zijn.
Sandlane Sessions is een project van Remo, Sandlane Recording Facilities en Slagwerkkrant.

Remo, Sandlane Recording Facilities en Slagwerkkrant nodigen iedere twee maanden een drummer uit zijn studio-ervaring te delen met maximaal twintig bezoekers.

Gabor Dörnyei was speciaal voor zijn Sandlane Session naar Nederland gekomen. De avond ervoor had hij nog een optreden in zijn thuisstad Londen, en dus pakte hij op maandagochtend 16 maart de Ferry van Dover naar Calais om net even voor 5 uur aan te komen in Rijen. Dat was kort dag, maar tegelijkertijd een geluk bij een ongeluk, want in plaats van de gebruikelijke close-miking besloot technicus Jos Driessen om een aantal verschillende opstellingen met stereomicrofoons uit te proberen. Tel daar nog eens bij op dat het de eerste Sandlane Session was waarbij gebruik werd gemaakt van de totaal verbouwde control room van de Sandlane studio (inclusief het nieuwe top of the line Neve mengpaneel) en je begrijpt dat het met recht een heel bijzondere editie was.

De dvd 'Rhythm Frontier' met Pete Lockett
Vorig jaar bracht Gabor met Pete Lockett de dvd 'Rhythm Frontier' uit. Deze dvd staat 90 minuten bol van spectaculair slagwerk en indviduele solo's van Gabor Dornyei en Pete Lockett, die overigens samen met Lucas van Merwijk een Sandlane Sessie deed. De combinatie van Pete Lockett zijn talenten op elk gebied van wereldpercussie en het multi-culturele drumidioom van Gabor Dornyei op de dvd is meer dan fantastisch. En: de dvd is in een dag opgenomen - allemaal one takers! Lees: alles was goed voorbereid, de heren kenden hun stukken door en door, en dan kan het zomaar gebeuren dat de opnames gewoon in een dag op de band staan.

Dörnyei is in Nederland vooral bekend vanwege zijn clinics, maar de Hongaar heeft heel wat meer in zijn mars. Hij is een doorgewinterde sessiemuzikant. Na een introductie waarbij hij nauwgezet inging op klank en stemming, speelde Dörnyei allereerst een fantastische drumsolo getiteld Alexander Hedgehog. Daarna volgden tussen een spervuur aan vragen nog twee songs waarna er in de control room met een paar drukken op de knop heel mooi duidelijk werd wat al die verschillende microfoonposities nu opleverden. Een meer dan leerzame avond. (Dennis Boxem)

Loading the player ...

Loading the player ...

Loading the player ...

Sandlane Sessions is een project van Remo, Sandlane Recording Facilities en Slagwerkkrant

drummer links