Mark Guiliana centraal op Music Meeting

Topslagwerkers naar Nijmegen in Pinksterweekend

Slagwerkkrant Plus 23-04-2015 12:05

De baanbrekende Amerikaanse drummer Mark Guiliana staat centraal op het Nijmeegse festival Music Meeting dat tijdens het Pinksterweekend van 23 tot en met 25 mei gaat plaatsvinden in Park Brakkenstein. Het festival staat bekend om haar bijzondere programmering tussen world en jazz, en haalt dit jaar tal van topdrummers uit de hele wereld naar het festival, zoals Tyshawn Sorey, Marcus Baylor, de sensationele percussionisten van Driss El Maloumi en Danyèl Waro en latin slagwerkers als Ramses Rodriguez en Rui Lopez-Nussa. Van internationale Nederlandse bodem treedt onder meer Nils Fischer's Timbazo aan.

Music Meeting vindt traditiegetrouw plaats tijdens het Pinksterweekend, van zaterdag tot en met maandag, 23 tot en met 25 mei dit jaar. We vinden opvallend veel topslagwerkers in de programmering van deze editie. Wat te denken van Marcus Baylor, die furore maakte met de Yellowjackets en nu met zijn eigen formatie The Baylor Project een concert komt geven. Ramses Rodriguez, de begenadigde Cubaanse drummer van Roberto Fonseca speelt in de formatie van zijn pianist met de Malinese zangeres Fatoumata Diawara. En Tyshawn Sorey is de vaste drummer van het Steve Lehman Octet, die de diepste diepten van de geïmproviseerde muziek verkennen. 

Mark Guiliana
De drummer die het meest in het oog sprint deze Music Meeting is Mark Guiliana. Hij speelt in twee verschillende formaties.

Het duo met pianist Brad Mehldau, genaamd Mehliana, deed vorig jaar veel stof opwaaien. Het gelijknamige album van het toetsen-drums duo kwam in veel top-10 lijstjes van 2014 voor en ze kregen er de Edison Jazz/World internationaal voor, vorig jaar.

Bekijk hier een live-uitvoering van Hungry Ghost



Mark Guiliana speelt ook met zijn eigen band Beat Music. In beide formaties schuwt Guiliana het experiment niet, met aparte beats, met elektronica. Hij  verlegt de grenzen van het moderne drummen. Met Slagwerkkrant spraken we hem in 2009 toen hij na een lange periode bij Avishai Cohen bij Dhafer Youssef speelde op het North Sea Jazz Festival: ‘Chaos is een overdreven woord, maar ik vertegenwoordig wel degelijk het concept van complete overgave aan de muziek. Een bepaalde mate van structuur is er altijd natuurlijk. Wat mij persoonlijk het meest raakt is energie, maakt niet uit binnen welk genre. Energie overstijgt genres, stijlen en soorten. Een jongen van veertien in een rockband in de garage van zijn moeder, de magie, het geven van alles wat je hebt, kan de grootste virtuositeit overstijgen. De toewijding aan het moment, zelfs na drie vluchten op een dag, daar gaat het om.’

Luister naar Beat Music


 

La Réunion maloya-percussie
Danyèl Waro met zijn heftig spelende percussionisten uit La Réunion zal een waar percussiespektakel ontketenen met de ritmegeoriënteerde maloya-muziek uit het eiland in de Indische Oceaan in de buurt van Madagascar.  




Het trio van de Marokkaanse ud-speler Driss El Maloumi komt met zijn verbijsterend strak spelende slagwerkers op zarb en darbuka. 



De Afro-Latin Night vindt als ieder jaar plaats precies in het middden van het festival, op zondagavond. Meer afro-latin dan bij Havana-Paris-Dakar krijg je het niet. Het is een gloednieuwe samenwerking van de Cubaanse pianist Harold Lopez-Nussa en de Senegalese bassist Alune Wade, die furore maakte bij Joe Zawinul's Syndicate. Drummer is Rui Lopez-Nussa.

 

Verder op deze Afro-Latin Night: Bamba Wassoulou Groove, met Maguett Diop en Pupy y Los Que Son Son van toetsenist Cesar "Pupy" Pedroso uit Havana.   

Last but not least: Timbazo! De salsa dura-timbaformatie van percussionist Nils Fischer bracht onlangs het onweerstaanbare    uit. Lees hier het artikel elders op Slagwerkkrant.nl, en kijk hier naar een nummer dat ze bij De Wereld Draait Door lieten horen, onlangs. Met Armando Vidal drums en timbales en Wigbert Martina bongo's.


   

zoeken
zoeken