De lesboeken van Joel Rothman
Krenten uit de pap
Slagwerkkrant Plus 16-10-2014 16:10
Joel Rothman draait al decennia mee in de drumboekenwereld en heeft inmiddels een enorm oeuvre opgebouwd: hij nadert de negentig publicaties! Het leek ons leuk er een paar kort te bespreken. Achter de titel vind je een globale niveau aanduiding.

Joel Rothman duikt af en toe op in Slagwerkkrant, maar we hebben lang niet al zijn lesboeken behandeld. Slagwerkkrant's Mark Eeftens ging door zijn collectie heen, waaraan onlangs enkele nieuwe titels zijn toegevoegd, en selecteerde het onderstaande rijtje.

Drumset Etudes (gemiddeld-gevorderd)

Het betreft hier vooral korte en langere coördinatie oefeningen voor bass, snare en hihat met allerlei maatsoorten. Een deel daarvan is lineair en vraagt nogal wat van je coördinatie.

Rock etudes for drumset (gemiddeld-gevorderd)

Dit boek leert je om tegen een normaal ridepatroon met vaak de snare op 2 en 4, allerlei dingen tussen je bass en hihatvoet te spelen. Daardoor ontwikkel je echt patronen tussen twee voeten in plaats van alleen de bass te gebruiken en af en toe de hihat dicht te trappen.

Rock with hand-foot drum breaks (gemiddeld)

Hier draait het om het spelen van fills tussen bass en snare in een rock context. Die kan je natuurlijk later ook over je set verdelen. De maatsoorten wisselen en er worden ook doublestroke rolls en flams gebruikt.

Roll Etudes for Snare Drum (gemiddeld-gevorderd)

Na een korte inwijding in de double stroke roffels ga je die toepassen in allerlei snare etudes met veel dynamiek en verschillende maatsoorten. Leerzaam maar het gaat nergens zo lekker lopen en swingen  als soortgelijke etudes van Charles Wilcoxon’s boeken.

Orchestral Snare Drumming (beginner-gemiddeld)

Dit boek begint voorzichtig maar bouwt al snel op naar een aardig trommelniveau met roffels, paradiddles, flams en dynamiek. 122 bladzijden prima lesstof nog aangevuld met een lijst met muzikale termen. Of deze maar liefst 182 etudes de boeken die er al zijn gaan verdringen betwijfel ik.

I & Thou (beginner-gemiddeld)

Dit boek hoort als een duet supplement bij het vorige boek maar kan ook prima op zichzelf staan. Op een zelfde wijze wordt hier in 40 duetten opgebouwd naar een heel aardig trommel niveau. Het voordeel van duetten is dat je ook nog moet luisteren naar de ander en dat komt de muzikaliteit ten goede.

Samenvattend:  Rothmans’ boeken zijn eigenlijk  nooit slecht. Je kunt er prima mee werken en uiteindelijk draait het toch om wat je er mee doet. Om hoe je het muzikaal toepast. Het probleem is dat er op veel gebieden al andere boeken bestaan  die  boeiender zijn, meer swingen en meer doen met foto’s en multimedia. De oefeningen zijn op het eerste gezicht niet ‘sexy’ maar ik weet zeker dat als bijvoorbeeld Bill Stewart iets dergelijks in zijn solo zou verwerken en het boek aanbeveelt, iedereen meteen naar de winkel rent. (Mark Eeftens)