Han Bennink volgens Tijn Jans
Scriptie over leven en werk van Han Bennink
Slagwerkkrant Plus 12-06-2014 09:06
Jazzdrummer Tijn Jans is het brein achter Tight Jans +2, een formatie die zich bezighoudt met ‘electro/acoustic spoken word’. Jans heeft tevens zijn Master gehaald aan het Amsterdams Conservatorium met een scriptie over Han Bennink. Zoals wij beloofden in het korte nieuwsbericht in Slagwerkkrant 182 (jul-aug 2014), presenteren we hier de volledige scriptie op pdf. Klik op het pdf-icoon onder DOWNLOAD om hem te bekijken.

Centrale vraag in Jans’ onderzoek was: bestaat er zoiets als een Han Bennink-sound, oftewel wat maakt dat Han Bennink klinkt als Han Bennink? Jans schreef een gedegen verhaal, waarin niet alleen Benninks spel en techniek naar voren komen, maar ook zijn visie op het leven en kunst. Een mooie scriptie. Check it out!

Zoals gezegd is Jans ook de drijvende kracht achter de band Tight Jans +2. Hun ep Reuze Reuze is net uit; belangstellenden kunnen hem hier checken.

Wij verklappen vast dat de electro-akoestische klanken binnen genoemde ‘electro/acoustic spoken word’ best vervreemdend zijn, en de gesproken woorden zowel Nederlands- als Engelstalig. Deze +2 heeft een hoorbare impact op de manier van spelen en interpreteren door de verder eigenlijk klassieke jazzbezetting. Er wordt samen naar een sound gezocht zonder deze geforceerd te vinden. Tijdens deze zoektocht ligt de focus niet op het uitblinken van individuele muzikanten maar op het concept en verhaal van de muziek. De composities zijn afwisselend en daardoor interessant. Een uitdagend debuut dat de nieuwsgierigheid naar meer aanwakkert! Hier vind je meer informatie over de band.

 


drummer links