Joost Patocka: superhip en puur
Extra's bij het interview in Slagwerkkrant 182
Slagwerkkrant Plus 12-06-2014 13:06
Directe aanleiding voor een verhaal over Joost Patocka in Slagwerkkrant was de studiotijd die hij had geboekt met zijn vriend en partner-in-crime Stefan Kruger voor hun project van het moment, KruPa & The Genes. Maar Joost Patocka drumt ook alweer 25 jaar met saxofonist Benjamin Herman, en heeft lange tijd Rita Reys begeleid.

 

KruPa & The Genes is Patocka's eerste eigen band. Toen het idee van ‘twee drummers’ eenmaal geboren was, volgde al snel een concept, vertelt hij in zijn interview in Slagwerkkrant: ‘Alle instrumenten dubbel! Behalve de bas dan.’ Naast beide drummers en bassist Sean Fasciani bestaat de formatie dan ook uit twee gitaristen (Anton Goudsmit en Raphael Vanoli) en twee saxofonisten (Maarten Hogenhuis en Jasper Blom).

De band zette vier nummers op Soundcloud. Later dit jaar verschijnt het album.

 

 

Patocka over Benjamin Herman: 'Benjamin komt vaak met onverwachte ideeën aanzetten, en daardoor blijft het fris. Het kan zó allemaal een andere kant op gaan.' Op deze opname van het Benjamin Herman Quartet in De Oosterpoort in Groningen, speelt Patocka een fijne drumsolo:

 

Rita Reys
Rita Reys begeleiden is voor Patocka van grote betekenis geweest. ‘Twaalfenhalf jaar spelen met Rita Reys was ontzettend leerzaam. Mijn taak als drummer was niet om iets bijzonders of artistieks te doen – enige vereiste was dat het swingde! Omdat we altijd dezelfde stukken speelden, leer je ontzettend goed hoe je een stuk het beste kunt laten klinken. Je gaat op een gegeven moment op heel andere details letten: welk bekken past het beste bij haar stem, en waar je even gas moet geven of juist moet terugnemen. Eigenlijk heb ik altijd erg veel uitgeprobeerd, maar als het haar niet beviel, kreeg ik weer op m’n flikker en wist ik dat het blijkbaar niet werkte. Ik kon het heel goed met haar vinden. Rita heeft met iedereen gespeeld, en al die verhalen van vroeger waren te gek. Als we moesten spelen, haalde ik haar thuis op en ze praatte de hele weg aan één stuk door!
‘Toch zat ik na al die jaren met Rita op een gegeven moment echt vast. Het enige wat ik deed, was spelen bij Rita en verder belde niemand me meer. Ik was toe aan iets nieuws. Ik besloot zelf de stap te nemen en weer mensen te bellen. Toen is het heel snel weer gaan rollen. De les die ik daaruit leerde, is dat je invloed hebt op je eigen leven en dat te allen tijde in eigen hand moet houden.’

Op deze video zingt Rita Reys 's Wonderful en Patocka zorgt dat het swingt.

 

Masterclass bij Ludwig Rhythm Factory
6 september 2014
Op zaterdagmiddag 6 september geeft Joost Patocka van 13.00-16.00 uur een masterclass  bij Ludwig Rhythm Factory in Werkhoven.  In deze masterclass van drie uur neemt Joost je mee langs de geschiedenis van het jazzdrummen. Hij legt het verschil uit tussen jazz- en popdrummen en de verbinding naar de popmuziek. Verder veel technische oefeningen voor drummers en natuurlijk komen ook de brushes uitgebreid aan bod.

Wil je aanwezig zijn op deze Masterclass? 
De kaartverkoop is reeds begonnen: € 12,50 p.p.
Stuur een mailtje met je naam en adres naar
rhythmfactory@casema.nl en vermeld hoeveel kaarten je wilt.

Ludwig Rhythm Factory
Herenstraat 98a
3985 RX Werkhoven
Tel kantoor: 030 889 0632
www.rhythm-factory.nl

 

 

drummer links