Tama 40th Anniversary Party
Enerverend drum event tijdens NAMM 2014
Slagwerkkrant Plus 12-02-2014 06:02
Dit was misschien wel het beste drum event dat we ooit gezien hebben, de 40th Anniversary Party van Tama op NAMM 2014 in L.A.. De Japanse drumfabrikant had werkelijk alles uit de kast getrokken om er een gedenkwaardige jubileumavond van te maken: van de beste drummers ter wereld die met hun bands of gelegenheidsformaties speelden, tot een megabreedbeeldscherm waar de historie van Tama in het kader van de wereldgeschiedenis voorbij kwam en de inspanning van de drummers op de huid kon worden gevolgd.

door Erk Willemsen

We zijn nog maar koud terug van het event dat tot half één vannacht duurde of we moeten gewoonweg dit verslag meteen online zetten en wat we gezien hebben van ons af schrijven. Dit was zo bijzonder, zo goed bedacht en zo adequaat georganiseerd, dat we niet anders kunnen dat dit meteen bespreken. Het musicianship werd op zo'n enorm hoog niveau tentoongespreid, daar zijn bijna geen woorden voor.

Billy Cobham
Tama werd in 1974 opgericht en vrijwel meteen werd Billy Cobham endorser. Hij was er dan ook deze avond om alle égards aan Tama te geven met een optreden, spelend op een Tama drumstel terwijl hij nu geen endorser meer is. Cobham maakte met gelegenheidsband met onder anderen Dean Brown, een meer dan vitale indruk, ondanks zijn inmiddels 70-jarige leeftijd. 

Lenny White
De rest van de avond werd deze chronologie gevolgd. Cobham belde in '75 Lenny White op of hij ook niet endorser wilde worden. En zo geschiedde. White speelde een korte set. 

Simon Phillips
Derde in rij van belangrijke endorsers uit de fusiongetinte jaren zeventig en tachtig is Simon Phillips. Hij speelde een geweldige set met zijn band Protocol.

Benante & Portnoy
Na het tribute aan Tama en de fusion, door Cobham, Phillips en White, was de eighties/nineties progressive rock en metal aan bod met Charlie Benante & Anthrax, en Mike Portnoy in superbezetting met MacAlpine, Sheehan en Sheridian. 

Spanky & Garstka
De nieuwe generatie sloot het podiumprogramma af: Spanky eerst en vervolgens Matt Garstka, die met Animals as Leaders een waanzinnige set neerzette.

Stewart Copeland
Natuurlijk werd het geheel omgeven met dankwoorden, soms ontroerend, soms saai, soms heel boeiend. Het was Stewart Copeland, 39 jaar endorser) die de beste gaf, boordevol Engelse humor. 


Vijf drummers ín de zaal

Slot van de Tama 40 jaar party: vijf drummers verspreid over de zaal, allen een solo en daarna voor de finale samen: Ronald Bruner jr, Blake Richardson, John Blackwell, Billy Rymer en Rayford Griffin. 

John Blackwell (foto Dennis Boxem)

GEFELICITEERD!
Het was een avond om nooit te vergeten. Gefeliciteerd Tama, met 40 jaar productie endeze prachtige avond!