John Riley
Video's bij het artikel in Slagwerkkrant 179
Slagwerkkrant Plus 13-12-2013 22:12
In slagwerkkrant 179 (jan-feb 2014) lees je een interview met jazzdrummer John Riley. De New Yorker, die al een poos vaste gastdocent is aan het conservatorium van Amsterdam, verdeelt zijn tijd gelijk tussen doceren en musiceren: uit overtuiging. "Ik krijg enorm veel nieuwe ideeën door het lesgeven en het zorgt voor veel frisse inzichten over mijn eigen spel." Hieronder lees je nog een aantal mooie tips van Riley over speed reading en presenteren we twee indrukwekkende video's van deze heer en meester van de jazzdrums.

 

Bekijk hier de trailer voor John Riley's les-dvd The Master Drummer:

 

Toen we voor Slagwerkkrant 146 (mei-juni 2008) jazzdrummer Eric Harland interviewden, gaf deze hoog op over zijn drumleraar John Riley en diens speciale aanpak voor speed reading 
Auteur Mark Eeftens vroeg Riley destijds om opheldering. Riley's reactie via e-mail: 

"Leuk om van jullie te horen. Leuk ook dat jullie met Eric gesproken hebben. Hij speelt echt geweldig."

"Om een goede lezer te worden op de snaredrum moet je vooral veel herhalen. Je herkent de frases en patronen dan sneller. Voor het lezen van een partij voor drumstel kun je een iets andere benadering gebruiken. Kijk eerst waar de ‘verrassingen’ zitten en oefen die. Speel vervolgens de frases die tot de normale flow behoren eens goed door."

"Om je ogen te trainen om sneller door een stuk bladmuziek te gaan, kun je het volgende doen. Neem een boek als Syncopation van Ted Reed. Kies een tempo dat sneller is dan het tempo waarop je alles precies kunt lezen. Speel time en probeer zoveel mogelijk ritmes uit het boek met je linkerhand er tegenaan te spelen. Stop niet als het fout gaat of wanneer je noten mist, maar laat je ogen doorgaan en blijf grooven. Probeer dus te raken wat je kunt, maar laat de rest gewoon gaan en blijf de muziek gewoon doorspelen, ook als je niet elke noot raak slaat. Hoe beter dat gaat, hoe hoger het tempo dat je kiest. Ik hoop dat dit helpt en dat we elkaar een keer kunnen ontmoeten. Vriendelijke groet."
John Riley (via e-mail)

Bekijk hier een indrukwekkend staaltje drumtechniek van de meester tijdens een masterclass in Vic's Drum Shop (Chicago, 2011)


 zie voor meer John Riley ook: www.johnriley.org

drummer links