Surpriseparty Cesar 65 verslag

Ode door tal van drummers, bands, drummerken en vrienden

Slagwerkkrant Plus 19-07-2013 16:11

Hij wist écht van niets. Opgehaald in een limousine terwijl hij niet eens tijd had om een riem om te doen. Ontvoerd naar de Vijverberg in Den Haag waar de The Hague Highland Piper Band en de Trommelgroep West Nederland met basler trommeln een ode aan hem brachten. Vervolgens de hoek om, waar onverwacht 50 bekende drummers hem met snaredrum 'Radar Love' spelend opwachtten bij theater Diligentia. Eenmaal binnen traden tal van bands op waarmee Cesar vanaf 1963 gespeeld heeft. Kers op de taart was de al even onverwachte komst van Shadows-drummer Brian Bennett, waarmee Cesar spontaan samen de epische drumsolo Little 'B' speelde. Bekijk de video van dat optreden en bekijk vooral ook alle foto's (klik op Pics hierboven)!

Bekijk hier het fotoalbum dat Rob van Römer maakte van het evenement: De supriseparty voor Cesar was een jaar lang voorbereid. Zijn vrouw Hester vertelde in haar dankwoord aan het slot van de avond openhartig over de aanleiding: een serieus gesprek over wat Cesar nou écht mooi zou vinden op zijn begrafenis: collegadrummers die hem een ode zouden brengen. Nou, dat moest natuurlijk veel eerder gebeuren! En wel nú, ter ere van zijn 65ste verjaardag op 18 juli 2013 en 50-jarige drumcarrière. En het werd nog veel meer dan dat!

125 drumlessen
Slagwerkkrant was er met een grote delegatie bij, genoot volop, feliciteerde Cesar op het podium en overhandigde hem een groot boek met daarin alle 125 drumlessen die hij sinds 1992 voor Slagwerkkrant schreef. Natuurlijk maakten we foto's, schoten we video's en doen we verslag. Hier op Slagwerkwereld.com en straks in Slagwerkkrant 177 (september-oktober).  

Collegadrummers
Cesar wist niet hoe hij het had toen hij om de hoek kwam van het Lange Voorhout en de lange rij collegadrummers zag. Van Oscar Kraal en Kim Weemhoff tot Lucas van Merwijk, Jeroen de Rijk, Femke Krone en Leon Klaasse; vijftig in getal. Verrast begon hij ze een voor een te omhelzen, maar na een dertigtal knuffels moest hij toch echt verder voor de 'groepsfoto', om vervolgens theater Diligentia binnen te gaan, waar hem een show van bijna vier uur te wachten stond. 

Van John Engels tot Boudewijn de Groot
Het idee was alles en iedereen met wie hij in zijn 50-jarige carrière had gespeeld op het podium te halen. Rene and the Alligators begon met Take Five, de zangeres van The Ladybirds overhandigde hem een fotoboek, Hu & The Hilltops speelden en Livin Blues deed oude tijden herleven. Jasper van 't Hof (Labyrinth) nodigde John Engels en Nippy Noya uit voor zijn ode aan Cesar en de unieke formatie van Dennis van Hoorn, Rinus Gerritsen, Henny Vrienten, Boudewijn de Groot en George Kooymans speelde Cesars favoriete Earring-nummer The Last Frontier Hotel

Videofelicitaties
Tussen de optredens door werden videoboodschappen vertoond die door tientallen beroemde drummers, drumfabrikanten, vrienden en bekenden speciaal voor Cesars 65ste verjaardag waren gemaakt. Werelddrummers als Lars Ulrich, Neil Peart, Bill Bruford, Ian Paice, Chester Thompson, Carl Palmer, Dennis Chambers, Rick Latham, Simon Phillips; uit de Benelux onder anderen Norman Bonink, Lars Nijman, Michael Schack en Mario Goossens; en namens Cesars trouwe merken Max Ishii van Pearl, Debbie en Craigie Zildjian en Remo Belli. Plus een vertederende boodschap van acteur Huub Stapel en een emotionele Bart Chabot over de hulp die Cesar hem gaf tijdens zijn ziekte. 
 

Nico Dijkshoorn
Een van de hoogtepunten van deze bijzondere avond, die voor Cesar als een rollercoaster aan hem voorbij kwam, was het zeven minuten lange gedicht van Nico Dijkshoorn, op de van hem bekende markante wijze voorgedragen. Thema: hoe Nico met zijn kroegbandje steeds weer lastig gevallen wordt door publiek dat elke avond weer vraagt om dat verdomde Radar Love te spelen.   

Fred Zuiderwijk
De avond werd subliem en boordevol Haagse humor aan elkaar gepraat door achterneef Fred Zuiderwijk. Hij vulde de changementen geweldig op en kapte goed af daar waar het te langdradig werd. En dat was nodig ook, want de avond die om half 6 begon duurde tot half 12, en toen kon de borrel pas beginnen! 

Brian Bennett
Maar niet voor de verrassende opkomst van Brian Bennett, de legendarische drummer van The Shadows. Cesar was net voor het eerst die avond achter het drumstel gaan zitten voor een lekker nummer met  Rinus Gerritsen en gitarist Eef Albers, waarbij hij meteen maar weer even liet horen wat een geweldige drummer hij is qua spel en sound.
Direct daarna werd de grootste verrassing van de avond aangekondigd. De drummer wiens drumsolohit Little 'B' Cesar inspireerde in 1962 om zelf te gaan drummen, en die hij in zijn laatste theatershow Trommelfruit uitvoerde op een augurkenblik, was aanwezig, betrad het podium en speelde spontaan met Cesar in een drumduo Little 'B' opnieuw. Vijftig jaar na dato de allereerste ontmoeting. Een natte-ogenmoment.

Bekijk hier de video van het spontane drumduo van Brian Bennett - Cesar Zuiderwijk, met Little 'B', de voordracht van Nico Dijkshoorn en Marnix Stassen die Cesars drumjas bespeelt.

video player

Little 'B'
Voor wie in 1962 Little 'B' gemist heeft: het was zo'n beetje de eerste popband die een drumsolo in een singlehit gebruikte. Cesar werd daar, toen 14 jaar, enorm door geïnspireerd. Dit is het origineel:  

De avond is bedacht en samengesteld door Cesars vrouw Hester en vriend (en videoman) Rob von Römer, m.m.v. Rob Kramer en Fred Zuiderwijk. Rob von Römer reisde in de maanden voorafgaand aan de dag stad en land af om alle videofelicitaties te filmen. Hij heeft er een geweldig feest van gemaakt! Thanks Rob! Cesar zal dit nooit vergeten, en wij evenmin.    

Verder hebben aan deze productie gewerkt: Frank Winkelman (geluid) en Frank Opstal (licht), Marcel de Vre (United Broadcast regie van de videoregistratie). Licht en geluid is beschikbaar gesteld door Bourgonje, de huisleverancier van Golden Earring. En Diligentia heeft de zaal beschikbaar gesteld voor de avond. Dank aan allen! 
 

 

Op de Facebookpagina van Golden Earring schreef Cesar zaterdagochtend 20 juli: 

'IT"s ME CESAR. with A PERSONAL NOTE: 
Damnit, I'm still in a happy shock.
It nearly killed me you motherfuckers!!!! 
My birthday party was the greatest surprise anyone could ever have. I felt like a little kid in a huge toy shop. Meeting my drum hero Brian Bennett was A true highlight of my life. Speechless. 
Big kisses and thanks to my wife Hester, Casper and Selma. HUGE hugs to Rob & Fred. Many thanks and warm hugs to my entire family and friends. Thanks to the entire Earring family & crew. Thanks to my musical friends who were there. Thanks to all you out there for the bDay wishes via facebook and twitter. I couldn't even type a message back, because I was (and still am) shaky . X from CEEEEEEEEEEESSSSAAARRRRRR!!!! ♥'

 

 

zoeken
zoeken