Joost Kroon Sandlane Sessions videoverslag
Vier nummers in verschillende mixen
Slagwerkkrant Plus 19-10-2012 08:11
Op 10 september vond de vierde ronde plaats van de Sandlane Sessions in de Sandlane Recording Facilities in Rijen. Na Oscar Kraal, Hans Eijkenaar en Bram Hakkens was het de beurt aan Joost Kroon (New Cool Collective, Sven Hammond Soul, ex-Kane) om de deelnemers aan de clinic alle ins en outs uit de doeken te doen over zijn studio-ervaringen.

Joost Kroon speelde tijdens de avond vier nummers op twee verschillende drumsets: een Tama Starclassic maple en een Gretsch uit de jaren '70 met een extra round badge snare uit de jaren '60. De Tama drums werden opgenomen met twee overhead microfoons en een bass drum microfoon. De Gretsch-setup was close miked, wat nergens anders voor staat dan dat elk onderdeel van het drumstel met een aparte microfoon opgenomen wordt. Joost speelt op Zildjian cymbals en uiteraard waren alle drums voorzien van Remo vellen.

We vroegen Joost naar hoe hij de avond had ervaren en was zeer te spreken over de opzet en de interesse.

"Ik had nog niet eerder op zo'n manier een clinic gegeven. Het was echt erg leuk om te doen. De toeloop was groot en de aandacht was 100% tijdens de hele clinic. Ik kreeg veel interessante en gerichte vragen, die op zo'n plek en in deze opzet nog beter tot hun recht komen.

In de controlekamer, na de opnames, bleef het leerzaam. Dat soort momenten zijn erg leerzaam, voor professionele en niet-professionele slagwerkers. Het is goed om te zien hoe opnames gemaakt worden en hoe er vervolgens een mix van gemaakt kan worden."

De keuze van zijn nummers waren wel overwogen.

"Ik had vier verschillende stukken meegenomen, de een wat langer dan de andere. Het ging mij niet zozeer om de technische uitdagingen daarin, maar vooral om de afwisseling en de interessante grooves. In de studio en tijdens de Sandlane Sessions gaat het er tenslotte om hoe je een liedje goed moet inspelen.

Spinning Out, Last Time en Push Push zijn nummers van Sven Hammond Soul. Enkele van de nummers van SHS heb ik aan meegeschreven, maar het zijn ook nummers die goed grooven en die we destijds al met een click inspeelden. Conclusion is een stukje reclamemuziek dat ik samen met gitarist en producer JB Meijers heb geschreven, maar nog niet gebruikt is - dus kunnen wij het hier gewoon gebruiken. (JB Meijers is bekend van zijn werk met oa De Dijk, Acda en de Munnik, Eboman, Supersiub, Daryll Ann, Solomon Burke en Ellen ten Damme; red.)"

Bekijk onderstaand de video's in twee versies: een totaalmix van de nummers, en een drum mix waarin de muziek ver op de achtergrond te horen is.

  • Spinning Out - Sven Hammond Soul
  • Last Time - Sven Hammond Soul
  • Conclusion - Reclamemuziek ism JB Meijers
  • Push Push - Sven Hammond Soul
video player

Op 12 november 2012 vindt de eerstvolgende Sandlane Session plaats, met Lucas van Merwijk en Pete Lockett. Klik hier om je in  te schrijven.

Sandlane Sessions is een project van Slagwerkkrant, Slagwerkwereld.com, Remo en Sandlane.

drummer links