Slagwerk Den Haag op A Bigger Bang
Timber van Michael Gordon
Slagwerkkrant Plus 18-10-2012 21:11
Van eigen bodem te zien tijdens A Bigger Bang: Slagwerk Den Haag. De Amerikaanse componist Michael Gordon noemde de groep ‘a really nice bunch of killer musicians’. Hij schreef speciaal voor dit ensemble zijn compositie Timber voor zes slagwerkers op simantra’s (houten slaginstrumenten van zorgvuldig bij elkaar gezochte stukken timmerhout). Bijzonder: het publiek zit om de spelers heen. Dit versterkt het hypnotiserende, bijna spirituele geluid dat het samenspel van de slagwerkers op deze selfmade instrumenten oplevert. Tijdens A Bigger Bang zal Slagwerk den Haag zich in de vide van de foyer positioneren.Michael Gordon is een vermaard componist van nieuwe muziek. Hij is lid van het prestigieuze Amerikaanse collectief Bang on a Can. Dat collectief zet zich in de voor de ontwikkeling van eigentijdse muziek van de oprichters Michael Gordon, David Lang en Julia Wolfe, middels een eigen ensemble (Bang on a Can All Stars), cd-label (Cantaloupe) en festival. Slagwerk Den Haag speelde in 2010 op het Bang on a Can Marathon in New York. Op 16 juni 2011 was Gordon aanwezig bij de wereldpremière van Timber. Het uitvoeren van Timber gebeurt waar mogelijk op een opvallende presentatiewijze, met publiek om de spelers heen zittend. Dit versterkt het hypnotiserende, bijna spirituele geluid dat het samenspel van de slagwerkers teweegbrengt.

Simantra's
Timber is een muziekstuk voor zes slagwerkers dat door Gordon speciaal voor Slagwerk Den Haag geschreven is. In samenwerking met de SDH-spelers ontstond de keuze om het werk uit te voeren op simantra’s, slagwerkinstrumenten die op het oog veel weg hebben van houten balken. Het werk is tijdens een tournee van 28 voorstellingen door Nederland en Duitsland gebruikt voor een samenwerking tussen Slagwerk Den Haag en danscollectief Club Guy and Roni in de uitvoering Pinball & Grace. Nu is de muziek voor het eerst integraal te horen als muziekstuk.

Bij de wereldpremière op 16 juni 2011 in Theater Korzo, Den Haag werd ook de cd gepresenteerd van Timber. De luxe uitvoering van de cd is verpakt in een houten doosje en wordt uitgegeven op het Cantaloupe-label en is hier te koop

Beluister Timber op Spotify

Slagwerk Den Haag
Nederland - simantra’s
Fedor Teunise • Niels Meliefste • Frank Wienk • Joey Marijs • Pepe Garcia • Juan Martinez

A Bigger Bang, Tromp Percussion, Muziekgebouw Eindhoven, 9 november, 21.30-21.50 uur