Gelaagd spelen - deel 6 Drumduetten in lagen
Video’s en uitleg bij de cursus in Slagwerkkrant 172
Slagwerkkrant Plus 19-10-2012 15:10
In de cursusserie ‘Gelaagd Spelen’ (vanaf Slagwerkkrant 167) presenteren Richard Heijerman en Richard Moelker een systeem dat zij speciaal ontwikkelden om drummers bewust te maken van de gelaagdheid in muziek. Je leert dus om ‘gelaagd’ te spelen. In slotaflevering 6, die je vindt in Slagwerkkrant 172 (november-december 2012), vatten Heijerman en Moelker de behandelde stof samen in vier drumduetten. Deze duetten spelen zij onder meer ook tijdens workshopfestival Aan de Slag! (4 november, Tromp Percussion, Muziekgebouw, Eindhoven)

Hier op Slagwerkkrant Plus presenteren we vier fraaie video’s die Heijerman & Moelker hebben gemaakt van de drumduetten uit deel 6 van de cursus. Je kunt ze hieronder bekijken. Maar eerst herhalen we nog even de volledig basisuitleg van de cursus, zoals we die publiceerden in het eerste deel.

Algemene uitleg
Ieder onderdeel van het drumstel (snaredrum, bassdrum, hihat, et cetera) is een zelfstandige stem. Door deze stemmen boven of onder elkaar te plaatsen krijg je meerdere ritmische en/of melodische lagen. Daarnaast kun je binnen één zelfstandige stem verschillende klanken creëren, bijvoorbeeld door een rim te spelen of een toon te dempen, waardoor er ook weer lagen kunnen ontstaan. Met deze lagen kun je gaan spelen, je kunt ze laten ‘communiceren’ met elkaar.
We hebben een lijst van (Engelstalige) begrippen samengesteld, die als handvatten fungeren voor dit systeem. In de cursus in Slagwerkkrant geven we van elk begrip een korte omschrijving en een muzikale uitwerking. Van elk begrip wordt zowel een korte omschrijving als een mogelijke uitwerking gegeven. Vervolgens passen we het systeem in een specifieke muziekstijl toe. In elk deel komt een andere muziekstijl aan de orde. In deel 1 richtten we ons op New Orleans-muziek, in deel 2 op Afrikaanse ritmes, en in deel 3 op jazzritmes, in deel 4 kwamen Afro-Cubaanse ritmes aan bod en in dit deel gaan we aan de slag met funk a gogo.
Zing ieder onderdeel uit het systeem en speel het daarna. Door eerst te zingen, hoor je hoe iets moet gaan klinken. Maak van alles wat je studeert muziek! Probeer zo veel mogelijk in muzikale contexten te denken.

 

Eerst een trailer van de Drumschool Cleuver Clinic op Tromp Percussion

 

 

En dan nu de video’s bij Gelaagd spelen - deel 6 Drumduetten in lagen

Video 1: New Orleans

 


Video 2: Jazz/Funk

 

Video 3: Afrikaans

 


Video 4: Afro-Cubaans

 

Zie ook www.cleuver.nl

  

drummer links